DELEN

Het leasen van auto’s was al langer populair in België. Een werkgever leaset een auto bij een leasemaatschappij, en de medewerker kan hier (in sommige gevallen ook privé) tegen vergoeding gebruik van maken. Sinds twee jaar is het echter ook als particulier mogelijk een auto te leasen, door middel van private lease.

Wat is private lease?

Bij private lease (of privé lease) ben je geen eigenaar van de auto, deze blijft eigendom van het leasebedrijf. Jij betaalt enkel voor het gebruik van de auto, dit is vaak voordeliger en geeft minder zorgen. Het grote voordeel van private lease is dat je zelf nooit krijgt te maken met een grote investering bij aanschaf van de auto en onverwacht hoge onderhoudskosten. Voor het gebruik van de auto betaal je alleen een vast maandbedrag. Hierin zitten vaak BTW en verkeersbelasting, burgerlijke aansprakelijkheid, risicobehoud, juridische bijstand, afschrijving en financieringskost. Ook kunnen bijvoorbeeld banden, onderhoud, herstellingen en pechverhelping in geval van panne inbegrepen zijn. Wat je dan bij private lease wel zelf nog dient te betalen? De kosten die direct samenhangen met het gebruik van de wagen, zoals brandstofkosten en boetes.

Bron: https://www.pexels.com/photo/adult-automotive-blur-car-13861/

Opkomst van private lease in België

De groei van het aantal private lease auto’s op de Belgische wegen heeft een stormachtige groei doorgemaakt de afgelopen twee jaar. Leaseplan bood leasing voor particulieren als eerste grote leasemaatschappij tijdens een actie in samenwerking met de Mediamarkt in oktober 2015. Privé lease werd daarna gezien als dé trend van 2016. Intussen beslaat private lease ruim tien procent van het totale wagenpark aan Belgische leaseauto’s. Het gaat nu om ongeveer 100.000 wagens.

Bron: https://pixabay.com/nl/snelheid-auto-voertuig-rijden-1249610/

Hoe werkt private lease?

Op de website van de diverse leasemaatschappijen die private lease aanbieden kun je eenvoudig de prijs van de auto berekenen. Het maandelijkse bedrag is bijvoorbeeld afhankelijk van het gekozen merk en type, de looptijd van het leasecontract (vaak 36 of 48 maanden) en de kleur van het voertuig. De aanvraag van een private leasecontract doe je in enkele stappen gemakkelijk online. Omdat het om een langdurige financiële overeenkomst gaat wil het leasebedrijf wel je kredietwaardigheid verifiëren. Dit doen ze aan de hand van enkele opgevraagde documenten. Word je aanvraag goedgekeurd, dan wordt aangegeven wanneer je je auto kunt gaan ophalen en waar.

Private lease in 2017 nog interessanter geworden

Goed om te weten: privé lease is 3 augustus 2017 nog interessanter geworden. De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie besloten de premie voor elektrische voertuigen uit te breiden naar private lease. Alle private lease auto’s die na die datum zijn ingeschreven en geleased worden voor minstens drie jaar kunnen rekenen op een premie van 2.000 tot 4.000 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here