DELEN

Nu de spaarrente historisch laag is denk je misschien aan beleggen, om zo het rendement op je spaargeld te verhogen. Hier zijn 4 tips voor als je wilt starten met beleggen.

De spaarrente is historisch laag

e spaarrente is historisch laag. Geen wonder dat mensen op zoek zijn naar meer rendement voor hun spaargeld. Dan zul je vast al eens aan beleggen gedacht hebben. Op ‘de beurs’ kan je mooie rendementen behalen. Beleggen is echter niet voor iedereen geschikt. 

Als alternatief voor een hoger rendement zou je kunnen denken om een deel van je spaargeld tijdelijk vast te zetten in een deposito. Ook een investering in een eigen huis of hypotheek kunnen een meerwaarde of besparing opleveren. 

1. Past beleggen bij jou?

Voordat je start met beleggen moet je eerst nagaan of dit bij je past. Het namelijk een heel andere manier van vermogen opbouwen dan sparen. Bij beleggen loop je de kans dat je investering minder waard wordt. Beleggen doe je daarom alleen met spaargeld waarmee je een risico kan en wil lopen.

2. Maak doelstellingen

Hoe meer risico je neemt, hoe hoger je winst, maar ook het mogelijke verlies. Dit is prima voor een bedrag waar je een gokje mee wilt wagen. Ga je beleggen voor je pensioen, dan neem je graag wat minder risico. Om de juiste vemogenmix te kiezen moet je nadenken over je doelstellingen voor beleggen. De volgende vragen helpen daarbij:

  • Binnen welke termijn heb je het vermogen nodig?
  • Wat is het doel waarvoor je wilt gaan beleggen?
  • Ben je risicomijdend of schrik je niet van (tijdelijk) rode cijfers?

Met een soortgelijke vragenlijst kan je via verschillende websites je risicoprofiel bepalen. Zo ontdek je wat voor beleggingsproduct bij je past.

3. Zelf beleggen of laten beleggen?

Met beleggen starten

Zelf beleggen doe je via een broker. Via een online beleggingsplatform kan je naar eigen inzicht aandelen en/ of obligaties kopen en verkopen. Je wordt daarbij geholpen door exclusieve marktinformatie en tips die brokers met hun klanten delen. Ook zijn er diverse mogelijkheden om grafische en technische analyses in te zien voor specifieke branches.

Professionals voor je laten beleggen kan met fondsbeleggen. Op basis van je risicoprofiel kies je voor een mix van beleggingen die bij je past. Het beleggingsfonds zorgt ervoor dat jouw inleg wordt verspreid over verschillende thema’s. Zo spreid je ook meteen de risico’s. Voor fondsbeleggen leg je een startbedrag en/ of een vast bedrag per maand in.  

4. Verschillende aanbieders vergelijken

Vergelijk verschillende aanbieders, voordat je begint met beleggen. Zaken om op te letten zijn als eerste de kosten. Voor beleggen betaal je een beheerfee en/ of kosten per transactie. Dit gaat natuurlijk ten koste van het rendement.

Ook het gebruiksgemak van het beleggingsplatform is belangrijk. Net als veel websites en apps, wordt ook online beleggen intuïtiever. Bij aanbieders kan je vaak een demo-account aanvragen om het gebruiksgemak zelf te ervaren.

Elke aanbieder van beleggingen moet een prospectus uitbrengen. Daarin lees je meer over het rendement, de kosten en risico’s. Verplichte kost dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here