DELEN

Lekker koken hoeft echt niet in peperdure rekeningen te resulteren. Er bestaan dan ook verschillende manieren om te besparen in de keuken. Dat je in een budgetvriendelijke keuken geen kaviaar mag serveren? Dat hoeven we jou vast niet te vertellen. Maar ook met enkele andere eenvoudige ingrepen kan je snel veel besparen.

# 1. Ga op zoek naar budgetvriendelijke recepten

Sommige gerechten kan je niet budgetvriendelijk maken, net omdat je dure ingrediënten nodig hebt. Maar in andere gevallen geldt het omgekeerde. Ga daarom op zoek naar goedkope maar lekkere recepten. In de praktijk kan je al een hoofdgerecht koken voor minder dan twee euro, maar dan kom je al snel uit bij een eenvoudige spaghetti. Toch zijn er nog heel wat alternatieven. Via de website Recepten.be ga je eenvoudig op zoek naar heerlijke gerechten. Het grote voordeel is dat je er meteen ook een maximumbudget kan instellen. Een gebrek aan inspiratie hoeft dus geen uitvlucht te zijn.

# 2. Houd rekening met het seizoen

Seizoensproducten zijn over het algemeen goedkoper en daarom houd je er maar beter rekening mee. Bij groenten of wild vinden we dat de normaalste zaak van de wereld. Maar veel vissoorten worden ook maar tijdens welbepaalde seizoenen gevangen. Kabeljauw eet je bijvoorbeeld vanaf juni tot en met december, terwijl je in januari en februari voor de wijting kiest. Een volledige viskalender raadpleeg je via de website van het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing.

# 3. Maak een goede planning op

Door goed te plannen zorg je ervoor dat je het maximale uit jouw inkopen haalt. Kocht je een krop sla maar blijven er restjes over? Dan kan je ze de volgende dag vast wel recupereren. Een goede planning zorgt ervoor dat je bepaalde voedingsproducten in grotere hoeveelheden kan kopen en dat je niks hoeft weg te smijten.

# 4. Eet eens vegetarisch

Neem even de rekening onder de loep en het wordt al snel duidelijk dat vis en vlees een grote hap uit het budget nemen. Door eens per week vegetarisch te eten spaar je niet alleen diertjes, maar bespaar je ook in jouw portemonnee. Bovendien kan vegetarisch heus wel meer zijn dan het eenvoudig weglaten van vlees of vis. Vooral peulvruchten zijn heel lekker, voedzaam en niet duur en kan je heerlijk inzetten op donderdag veggiedag. Denk bijvoorbeeld aan kikkererwten of linzen. Maar ook ander superfood mag zeker niet ontbreken.

# 5. Maak gebruik van eigen producten

Indien je zelf een moestuintje hebt, plaats je gerechten met jouw producten natuurlijk als eerste op de planning. Te veel werk? Overweeg dan om een kruidentuintje aan te leggen. Dat is veel eenvoudiger en bovendien scheelt dat toch ook al een slok op een borrel. Heb je wel wat ruimte? Dan is een kip een minstens even goed idee. Niet alleen krijg je er lekkere eitjes voor in ruil, maar nu weet je meteen ook wat te doen met eventuele restjes.

# 6. Kook energievriendelijk

Tot slot kan je jouw energieverbruik beperken. Een deksel op de pot en je bespaart al snel 60% energie. En misschien kan je iets vroeger de elektrische kookplaat uitschakelen, want eigenlijk geeft dat nog voldoende warmte om nog enkele minuten door te koken. Of wat dacht je van het koken op de houtstoof, want waarom zou je in de keuken energie verbruiken als je reeds over een warmtebron beschikt? Kortom: wie een beetje nadenkt, ziet overal mogelijkheden om te besparen. En in de keuken is dat al helemaal waar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here