Wanneer je zelf al eens een herstelling doet, bespaar je natuurlijk al een grote som geld. Dat is nog meer het geval indien je jouw nieuwbouwwoning casco laat opleveren of indien je zelf een oude woning opknapt. En wanneer je bovendien ook zelf je meubelstukken maakt, loopt de besparing extra hoog op. Maar wist je dat je voorafgaand aan dat klussen ook kan besparen op jouw gereedschap en dit zonder aan kwaliteit in te boeten? Hieronder volgen vier manieren om te besparen op jouw gereedschap.
# 1. Huur gereedschap in plaats van te kopen
Een hamer kan je de komende jaren altijd wel nog eens gebruiken, maar bij een betonmolen is die situatie vaak volledig anders. De prijs van dergelijke toestellen kan al snel oplopen, terwijl je het meestal slechts een beperkte tijd nodig hebt. Het na gebruik verkopen op tweedehandsmarkt brengt zelden soelaas, door de lage prijzen die er vaak heersen. Hierdoor blijven er twee opties mogelijk.
Enerzijds kan je het toestel zelf aanschaffen op de tweedehandsmarkt. Weet wel dat je dan geen enkele garantie krijgt en nadien opnieuw het toestel moet trachten te verkopen. Een veel aangenamere optie is dan ook het huren ervan. Op die manier krijg je een functioneel toestel en hoef je enkel te betalen op de momenten dat je het ook echt nodig hebt.
# 2. Leen gereedschap van buren
Een hamer en een stel nagels is natuurlijk net zo handig om zelf in huis te hebben, maar voor wie nooit klust is ook dat een nodeloze kost. Vraag bij eenvoudige (nood)klusjes dus gerust even aan jouw vriendelijke buurman of je zijn gereedschap niet even mag gebruiken.
Een minstens even interessant alternatief vinden we in de deeleconomie waar je gereedschap kan huren of lenen van andere particulieren. Vooral de applicatie Peerby doet het tegenwoordig heel goed. Pols echter ook even bij lokale deelinitiatieven. Zo kan je vaak ook terecht bij buurtinitiatieven. Denk maar aan Buurtijd in Berchem of Deurnedeelt te Deurne.
# 3. Besparen door gereedschapskoffers te kopen
Een slijpmachine, een hamer en een boortoestel: natuurlijk kan je ze ook apart aanschaffen. Toch leert de praktijk ons dat het vaak extra voordelig is om ze in handige sets aan te kopen. Meestal krijg je er bovendien een praktische koffer of een leuke draagtas bovenop. Onder andere de Makita accu combiset van Mastertools doet het heel goed qua prijs-kwaliteitsverhouding. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je de verschillende toestellen gebruiken kan óf er een ander plezier mee kan doen. Vergeet in dat laatste geval natuurlijk niet de rekening te splitten, zo kunnen jullie allebei besparen!
# 4. Meten is weten
Met een goed meetlint en een rekenmachine kan je eveneens veel besparen. Echter vergooien jaarlijks nog heel wat Belgen hun geld door te ruime inschattingen. Zo hoef je echt geen dertig extra tegels te bestellen. En die vijf extra rollen behangpapier? Ook die rollen waren misschien te veel van het goede…
Door vooraf goed te meten en na te rekenen, ga je verspilling tegen. Natuurlijk is het altijd een slim idee om enkele reservetegels op zolder te leggen om later snel een herstelling uit te kunnen voeren, maar overdrijven is eveneens uit den boze.