DELEN

Na jaren van economische crisis kruipen steeds meer landen uit het dal, zo ook België. De werkloosheid daalt en mensen hebben meer te besteden. Juist in deze tijden is het goed wel op de kosten te blijven letten, zoals bijvoorbeeld de kosten voor je woning. Daarom geven we je hieronder graag enkele tips waarbij je kunt denken om je woonkosten te verlagen.

Besparen op je woonkrediet of huur

Een groot gedeelte van het inkomen wordt door huishoudens besteed aan het woonkrediet of de huur. Woon je in een huurwoning? Kijk dan of je in aanmerking komt voor huursubsidie, of dat je wel voldoende ontvangt. Met een laag inkomen kun je bijvoorbeeld huursubsidie krijgen van de Vlaamse overheid.

Maar ook huiseigenaren kunnen besparen op hun woonkosten, en wel op twee manieren. Ten eerste kan het momenteel door de lage rente op spaartegoeden financieel aantrekkelijker zijn woonkrediet extra af te lossen. Hierover hoeft minder rente betaald te worden. Doordat ook de rente van woonkredieten momenteel nog steeds erg laag is, kan het tevens goedkoper zijn de hypotheek over te sluiten. Houd echter wel rekening met de boete die dan vaak betaald moet worden, doordat de bank toekomstige inkomsten misloopt.

Bron: https://pixabay.com/nl/munten-munteenheid-investeringen-1523383/

Goedkopere woonverzekering

Ook diverse soorten verzekeringen, zoals zorg-, reis- en woonverzekeringen kunnen een grote kostenpost vormen. Bij een woonverzekering (kosten die direct met je woning van doen hebben) gaat het voornamelijk om een brandverzekering. Die dekt schade aan je huis of inboedel door storm, brand, sneeuw, hagel of vandalisme. In het artikel met meer informatie over verplichte verzekeringen in België kon je al lezen dat een brandverzekering niet wettelijk verplicht is. Deze wordt echter vaak wel verplicht gesteld door verhuurders of de woonkredietverstrekker. Het is zeker aan te raden eens in de zoveel tijd de prijzen van verschillende pakketten en voorwaarden te vergelijken. Informeer ook bij verzekeraars of er korting gegeven wordt als bij die partij meerdere verzekeringen worden afgesloten.

Besparen op energiekosten

Ook een groot aandeel in de woonkosten bestaat uit de energierekening. Enerzijds kan het maandelijks soms al tientjes schelen door van energieleverancier te wisselen. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de huishoudens niet de moeite neemt om de energietarieven te vergelijken en over te stappen, en daardoor veel geld extra uitgeeft.

Anderzijds kun je ook besparen op de kosten door je woning renoveren en energiezuinige maatregelen te treffen. Hierbij kun je denken aan het installeren van zonnepanelen, een warmteterugwinningsinstallatie en het vervangen van oude (gloei-)lampen door LED-verlichting. Hoewel dit wel een investering vraagt, zijn er vele financiële voordelen bij een verbouwing zoals subsidies waarvoor je aanmerking kunt komen, afhankelijk van het gewest waarin je woont.

Bron: https://pixabay.com/nl/zonnepanelen-plaatsing-943999/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here