DELEN

Wil je binnenkort in België een huis gaan verbouwen bijvoorbeeld om dit op te frissen, uit te breiden of beter te isoleren? Niet alleen is dit vaak een stressvolle tijd door de rommel en ruimtes die tijdelijk niet gebruikt kunnen worden, het is ook een grote financiële investering.

In 2011 zijn diverse federale en regionale premies afgeschaft, maar per gewest zijn er nog steeds interessante renovatiepremies of energiesubsidies waarvoor je aanmerking kunt komen. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden per gewest.

Mogelijke premies en subsidies in Brussel

In Brussel is sprake van redelijk uitgebreide subsidies. Niet alleen gaat het om een vergoeding voor verbouwingen die de ontwikkeling, structuur en voorzieningen van een woning verbeteren, maar ook om projecten die het interieur verfraaien zolang deze modernisering het wooncomfort vergroot.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de premies moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Zo moet het huis bijvoorbeeld tenminste 30 jaar oud zijn voor de eerste januari van het jaar van de premieaanvraag. De premie bestaat uit een percentage van de verbouwingskosten, en is afhankelijk van de schaal waarin de woning zich bevindt en de inkomsten van de aanvrager. Er kan 30 tot 80% van de verbouwingskosten teruggekregen worden. Naast de premie is het ook mogelijk tegen een rente van 0 tot 2 procent een verbouwing te financieren met de Brusselse groene lening.

Op de website van wonen in Brussel vind je meer informatie over de diverse premies en voorwaarden.


Bron: https://pixabay.com/nl/afbraak-huis-muur-verbouwingen-558411/

Mogelijke premies en subsidies in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen is het mogelijk een renovatiepremie aan te vragen om een verbouwing te financieren. De renovatiepremie kan aangevraagd worden voor de volgende renovatieprojecten: een volledige of gedeeltelijke vervanging, vernieuwing, verbetering van de fundering, (draag)muren, het buitenschrijnwerk, het dak, centrale verwarming, sanitaire installaties zoals een zonneboiler, elektriciteit en trappen.

Als voorwaarde wordt gesteld dat de woning tenminste 25 jaar oud moet zijn voor de eerste januari van het jaar van de premieaanvraag. Houd er rekening mee dat de renovatiepremie slechts eenmaal per 10 jaar wordt uitgereikt. Ook in Vlaanderen gaat het om een percentage van de renovatiekosten (20 tot 30 procent) en heeft de hoogte van het inkomen van de aanvrager invloed. De maximale renovatiepremie bedraagt 10.000 euro.

Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van de renovatiepremie in Vlaanderen zijn terug te vinden op deze website.

Mogelijke premies en subsidies in Wallonië

De renovatiepremie in het Waalse gewest is de meest sobere subsidie, waarbij het moet gaan om isolatie van de vloer, het dak of de muren, of de plaatsing van een zonneboiler, biomassa installatie ten behoeve van verwarming of een warmtepomp.

Deze premie is enkel geldig voor woonhuizen, en de woning moet bewoond zijn geweest gedurende minimaal 20 jaar voor de eerste januari van het jaar van de premieaanvraag. Het is mogelijk 10 tot 40 procent van de renovatiekosten terugbetaald te krijgen, afhankelijk van het basisbedrag dat als premie geldt en dat verhoogd kan worden met een percentage afhankelijk van het inkomen.

Meer weten over de opties? Hiervoor kun je terecht bij Wallonië energie SPW.


Bron: https://pixabay.com/en/scaffold-roof-tiles-repair-1207387/

Algemene verlaging btw-tarief van 6 procent

Naast deze specifieke regelingen per gewest geldt er momenteel ook nog een federale subsidie. Voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar en die gerenoveerd of geïsoleerd worden geldt een verlaagd btw-tarief van zes procent in plaats van 21 procent op de factuur van de aannemer. Van deze korting is alleen gebruik te maken als u de eindgebruiker van de woning bent, zoals de eigenaar, vruchtgebruiker of huurder. Meer informatie over de verlaging van het btw-tarief is te vinden op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here