DELEN

Voor veel mensen is een auto het meest comfortabele vervoermiddel. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er in 2011 werd gemeld dat er wereldwijd meer dan 1 miljard auto’s rondrijden. De meeste gezinnen in West-Europa zijn daar ook onderdeel van. Maar een eigen auto betekent ook dat er reparaties aan moeten worden verricht. En reparaties kosten geld. Daarom geven we 5 tips om je auto zelf te repareren.

Tip 1: Repareren voorkomen door onderhoud

Als je auto wat gaat mankeren, kun je een andere auto kopen. Maar een andere auto kopen kost vrijwel altijd behoorlijk geld. Daarom is het een goede optie om je auto zelf te repareren. Maar reparaties kunnen vaak ook voorkomen worden. Periodiek onderhoud (laten) plegen is daarin cruciaal. Dit begint al met het schoonhouden van de auto. Vervolgens is het van belang dat er steeds op tijd een goede onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd. Hou tussentijds zelf in de gaten wat de staat van bijvoorbeeld de banden, remvoering, motorolie en andere zaken is.

Tip 2: Zorg voor het juiste gereedschap

Als je zelf reparaties gaat verrichten aan je auto, is goed gereedschap onmisbaar. Als je met allerlei tangen en schroevendraaiers bouten probeert los te draaien, is de kans op beschadiging groot. Daarnaast kost het je veel meer tijd als je niet het juiste gereedschap bij de hand hebt. Het kan per merk verschillen wat voor gereedschap je nodig hebt. Niet alleen de maat van de bouten en moeren, maar ook de afmetingen van onderdelen zijn anders.

Tip 3: Verzamel kennis over auto onderdelen

Reparaties aan je auto variëren van het vervangen van een lampje, tot het vervangen van remblokken. Maar ook banden wisselen of het repareren van de uitlaat. Hoe meer reparaties je zelf wilt doen, hoe meer je over moet weten. Juist de kennis over de verschillende onderdelen van je auto, zorgen ervoor dat je weet wat je moet doen. En als je weet wat je moet doen bij schade aan een onderdeel, kun je veel besparen door zelf de reparatie te doen. Daar heb je dan wel goede onderdelen voor nodig.

Tip 4: Weet waar je onderdelen kunt bestellen

Het is belangrijk dat je weet waar je onderdelen kunt bestellen. Heb je bijvoorbeeld Mercedes onderdelen nodig, dan kun je nog steeds op veel plaatsen terecht. Zoek daarom op websites waarbij je de onderdelen op basis van het kenteken kan vinden. Maak daarbij een keuze of je originele onderdelen wilt gebruiken, of niet. Imitatie onderdelen zijn aanzienlijk goedkoper, maar er is niet altijd veel over de kwaliteit te zeggen. Je zou daarover onafhankelijk advies over kunnen inwinnen.

Tip 5: Maak gebruik van online forums

Op internet staan er allerlei forums waar mensen hun ervaringen delen. Zo ook over het zelf repareren van de auto. Voor auto’s van de meeste grote merken is wel een apart forum. Heb je vragen over een bepaalde reparatie? Of heb je twijfels over de juistheid van onderdelen? Stel dan je vraag op één van de forums. Wellicht kunnen de leden je adviseren over de montagevolgorde of de juiste onderdelen.

Je auto zelf repareren kan veel geld besparen. Uiteraard moet je de onderdelen dan nog wel zelf aanschaffen maar je bezuinigt behoorlijk op de arbeidskosten. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Want een ondeugdelijke reparatie kan de oorzaak van een ongeluk zijn, met alle gevolgen van dien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here