DELEN

Wanneer je een wagen koopt is een full omnium altijd aangeraden. Zo’n full omnium dekt dan ook alle schade aan de wagen, ook wanneer je zelf in fout bent. Zo’n full omnium is wel prijzig en de verzekeraar zal ook de waarde van de wagen afschrijven. Hierdoor krijg je maand na maand minder terugbetaald indien er sprake is van totaal verlies. Het gevolg is dat de full omnium-autoverzekering steeds minder interessant is. Op een bepaald moment stap je daarom beter af van je full omnium. Er bestaat geen vuistregel om dat moment te bepalen, aangezien het in de praktijk afhankelijk is van een aantal factoren.

De looptijd van de autolening

Gedurende de looptijd van de autolening behoud je maar beter de volledige omniumverzekering. Op die manier voorkom je dat je bij een ongeval alle schadekosten zelf moet betalen of je je auto kwijt raakt, terwijl je wel nog steeds moet opdraaien voor de maandelijkse afbetalingen. Dat laatste is problematisch en kan er zelfs voor zorgen dat je geen nieuwe autolening krijgt omdat je kredietlasten te hoog liggen.

Behoud van de integrale vergoeding

De verzekeringspremie wordt berekend op een aantal factoren, waaronder ook de aanschafprijs van de wagen. Gedurende een vastgestelde periode zal de verzekeraar de volledige waarde van de auto vergoeden bij een totaal verlies. Gedurende deze periode is en blijft een volledige omniumverzekering interessant. Hoe lang je recht hebt op de integrale vergoeding, verschilt echter van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige ‘goedkopere verzekeraars’ bedraagt deze periode slechts 12 maanden, terwijl er ook verzekeraars zijn die gedurende 48 maanden de aankoopwaarde vergoeden. Daarom kan je maar beter autoverzekeringen vergelijken op geld.nl en niet alleen rekening houden met de premie.

Het afschrijvingspercentage

Na het verstrijken van bovenstaande periode zal de verzekeraar beginnen met de aankoopwaarde af te schrijven. Hierdoor zal je naarmate de tijd verder verstrijkt steeds minder ontvangen bij een perte totale. Niet alleen de aanvangsdatum van de afschrijvingen ligt vooraf vast, maar ook het afschrijvingspercentage. Bij de meeste verzekeraars bedraagt het afschrijvingspercentage 1% per maand, maar hogere of lagere percentages zijn eveneens mogelijk.

Indien de verzekeraar je auto met een waarde van 20.000 euro begint af te schrijven aan 1% per maand, ontvang je na 60 maanden nog 52% van de waarde van de wagen. Je merkt dat naarmate de wagen ouder wordt, het steeds minder interessant is om de hoge premie van een full omnium te betalen. Een mini omnium in de plaats nemen kan dan interessanter worden. In de praktijk is dat ongeveer na vijf tot zes jaar het geval. Natuurlijk kan je ook kiezen voor je gemoedsrust en de omniumverzekering langer aanhouden.

Hoe financieel daadkrachtig ben je?

Een volledige omniumverzekering vergoedt niet alleen de schade bij een totaal verlies, maar ook de herstellingskosten (indien deze kosten lager zijn dan de afgeschreven restwaarde). Maak voor jezelf dan ook de afweging hoe makkelijk jij zomaar enkele duizenden euro’s herstellingskosten kan ophoesten. Heb je een mooi spaarpotje en is dat voor jou niet zo’n groot probleem? Dan kan je al sneller van je omniumverzekering afstappen en maandelijks besparen op de autoverzekering. In het andere geval kies je beter voor de zekerheid die de volledige omniumverzekering jou biedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here