Is je auto aan vervanging toe? Omdat deze niet betrouwbaar meer is in het gebruik of te hoge onderhoudskosten met zich meebrengt? Of ben jij zo iemand die gewoon om de zoveel jaar weer graag zijn huidige auto inwisselt voor een ander of nieuwer model? In België zijn er diverse opties als het gaat om het kopen van een andere auto. Hieronder beschrijven we de mogelijkheden.
Denk bij de kosten van een andere auto overigens niet alleen aan de aanschafprijs, maar ook bijkomende kosten. Voorbeelden hiervan zijn brandstofkosten, verkeersbelasting en voertuigenbelasting (Burgerlijke Aansprakelijk oftewel BA, een verplichte verzekering voor voertuigbezitters in België).
Een nieuwe auto kopen
Het kopen van een nieuwe auto heeft een aantal voordelen. Als je dat graag zou willen kun je de auto precies zo uitrusten en aankleden als je zelf wilt. Daarnaast heeft een nieuwe auto vaak weinig onderhoud nodig de eerste jaren. Als je een nieuwe auto gaat kopen loont het vaak om vooraf goed te vergelijken. Daarnaast is het heel gebruikelijk om te onderhandelen. Kortingen van drie tot soms wel haast twintig procent kunnen voorkomen, zeker als je een wagen kiest die in stock is of in de showroom staat.
Tips: Aan het eind van het jaar zullen autoverkopers nog veel moeite willen doen hun verkoopquota te behalen met behulp van fikse kortingen. Constructeurs zullen daarnaast ook graag nieuwe modellen verkopen tijdens autosalonperiodes, zoals de autosalon in Brussel in januari.
Het kopen van een andere tweedehands auto
Hoef je niet zo nodig een nieuwe auto te hebben, dan kun je ook kiezen voor een tweedehands voertuig. Deze kun je kopen bij een particulier of een professionele autohandelaar. Deze laatste zal een iets hogere prijs vragen, maar is je ook verplicht een waarborg van minstens een jaar te geven.
Beide partijen zullen je een aantal documenten voor moeten leggen, namelijk:
- De originele verkoopfactuur
- Het keuringsattest van de autokeuring met het tweedehandsrapport dat na afloop wordt afgegeven
- Het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving van een voertuig’ (voorzien van een attest van technische controle van maximaal twee maanden oud)
- De CAR-PASS (verplicht en officieel document met de kilometerstand van het voertuig)
- het gelijkvormigheidsattest, dat aangeeft dat het voertuig aan de nodige technische specificaties voldoet en
- een attest voor delpg-installatie als het voertuig daarmee uitgerust is.
Koop je de tweedehands auto bij een professionele autohandelaar, dan zal deze ook een nieuwe factuur maken. Deze moet voorzien zijn van de naam, het adres en het btw-nummer van de verkoper. Dit laatste omdat een professionele autohandelaar btw-plichtig is. In veel gevallen zal de normale btw-regeling van 21 procent gehanteerd worden. Daarnaast kan het echter ook voorkomen dat er sprake is van een bijzondere regeling van belastingheffing over de winstmarge van de verkoper.
Een tweedehands auto goed checken en testen
Omdat uit een keuring niet altijd alle gebreken zullen blijven, is het aan te raden een tweedehands voertuig aan een grondige inspectie te onderwerpen. Is het bijvoorbeeld ooit bij een ongeluk betrokken geweest? Ziet het motorblok er goed uit? Zijn er sporen van roest op de carrosserie te vinden? Dit alles kan van invloed zijn op kwaliteit en daarmee de prijs van het voertuig. Maak ter controle ook altijd een testrit.
Was de auto naar wens en is de koop gesloten? Vergeet dan niet het voertuig in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV).
Een auto importeren in België
Het is steeds minder interessant geworden een auto in het buitenland te kopen en deze te importeren in België. Constructeurs hebben namelijk de prijzen van hun modellen steeds meer gelijkgetrokken binnen Europa. Verschil in landelijke btw-tarieven kunnen echter wel nog een verschil in prijs geven, maar reken wel op kosten en uitgebreide administratieve procedures bij een importauto.
Wil je een auto gaan importeren, dan dien je eerst na te gaan welke taksen en btw van toepassing zijn. Vervolgens dien je de vereiste documenten te verzamelen, dit zijn de originele factuur, het inschrijvingsbewijs en het Europees Certificaat van Conformiteit. Na het transport georganiseerd te hebben, meld je de auto aan bij de Belgische douane. Vervolgens dient het voertuig technisch gecontroleerd te worden, een verzekering te worden afgesloten, de auto geregistreerd te worden bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) en de nodige taksen betaald te worden. Het kost wat tijd en moeite, maar kan soms financieel aantrekkelijk zijn.
Keuze afhankelijk van persoonlijke situatie
Zoals je ziet zijn er diverse mogelijkheden als je op zoek bent naar een andere auto. De keuze is vaak persoonlijk en hangt bijvoorbeeld af van het beschikbare budget en voorkeur naar merk of model.