DELEN

Veel mensen schrikken van het woord lenen. Het wordt vaak geassocieerd met schuld en problemen, maar is dat wel zo? Sparen wordt vaak als de juiste manier gezien. Laten we de voor- en nadelen van beiden eens op een rijtje zetten.

Voordelen

Het voordeel van sparen hoeft eigenlijk niet uitgelegd te worden. Hoe meer geld je spaart, des te meer geld je hebt en hoe welvarender je bent. Ook is het fijn om altijd wat geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Zo kan je wasmachine bijvoorbeeld kapot gaan, of een dierbare kan te komen overlijden, waardoor er geld nodig is voor de uitvaart. Natuurlijk kun je je ook anders op zulke dingen voorbereiden. Bijvoorbeeld door een lange garantie op producten bij te kopen en een uitvaartverzekering afsluiten.

Geld lenen heeft zeker zijn voordelen. Met het lenen van geld worden dingen mogelijk die zonder een lening misschien niet gelukt zouden zijn en je kunt processen versnellen. Sparen is in de publieke opinie een langzaam proces. Voor het starten van een onderneming wordt geld lenen als vitaal gezien; met een lening heb je snel het totaal aan benodigd budget tot je beschikking.

Nadelen

Beide opties hebben uiteraard ook hun nadelen. Zo kan, dankzij inflatie, je gespaarde geld een stuk minder waard worden. Je kunt bijvoorbeeld 10.000 euro hebben gespaard in een paar jaar tijd, maar in die paar jaar tijd kan het dagelijks leven ook een stuk duurder geworden zijn, waardoor die tienduizend ineens een stuk minder waardevol is. Je koopkracht neemt in dit geval af.

Lenen is niet geheel ideaal in sommige gevallen. Wanneer je je baan verliest zal de lening doorlopen. Dit betekent dat je zonder baan iedere maand een bepaald bedrag moet voldoen om je niet in de schulden te begeven.

Mocht je het geleende geld hebben gebruikt voor een investering dan loop je altijd het risico dat de uitkomst niet verloopt zoals je hoopt. Er zijn altijd risico’s bij investeringen en je moet er altijd bij stilstaan dat je de kans loopt om het geïnvesteerde geld te verliezen.

Wat voor lening zou voor mij geschikt kunnen zijn?

Weet je het precieze bedrag dat je wilt lenen, bijvoorbeeld bij het kopen van een auto, dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Met deze lening leen je een bepaald bedrag en betaal je dit maandelijks terug. Het afbetaalde bedrag kan niet nogmaals opgenomen worden. Weet je het precieze bedrag niet, dan kun je een doorlopende lening afsluiten. Hierbij leen je een bepaald bedrag, maar kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here