DELEN

Wij Belgen hebben een baksteen in de maag. Een gezinswoning moeten we hebben. En als we die hebben, liefst ook nog een vakantiewoning. En vervolgens een woning om te verhuren! Vastgoed beleggingen doen het goed en het is inderdaad zo dat de afgelopen decennia de vastgoedmarkt heel lucratief was. Het is en blijft echter een eeuwige discussie: moet ik nu beleggen in aandelen of vastgoed? De toekomst kan niemand voorspellen, maar historische cijfers wijzen wel het een en ander uit.

Cijfers bewijzen het: in vastgoed beleggen is interessanter

Een van de interessantste werken die hieromtrent te vinden is, is het paper The Rate of Return on Everything 1870-2015. Deze onderzoekers gingen na hoe 16 economieën, met inbegrip van de Belgische markt, historisch zijn geëvolueerd. Ook beleggen in vastgoed en beleggen in aandelen kwam daarbij aan bod, net zoals obligaties en dergelijke meer.

Het onderzoek concludeerde dat beleggen in vastgoed historisch gezien de betere keuze was. Beleggen in vastgoed heeft in België namelijk 1,7% meer opgebracht dan beleggen in aandelen. Opvallend daarbij is dat dit voor een groter deel afkomstig is van huurinkomsten van gerealiseerde meerwaarden door waardestijgingen. België klokte op dit punt af op een vierde plek qua vastgoedgezind land, na Portugal, Noorwegen en Frankrijk.

Historisch gezien was beleggen in vastgoed in België interessanter dan beleggen in aandelen, maar dit was niet in alle landen het geval. In Italië (-2,6%), de Verenigde Staten (-2,4%), het Verenigd Koninkrijk (-1,8%), Australië (-1,4%), Zwitserland (-1,1%), Finland (-0,4%) en Spanje (-0,3%) was beleggen in vastgoed namelijk minder interessant dan beleggen in aandelen. In de andere grote economieën gold net als in België het omgekeerde en was beleggen in vastgoed dus ook interessanter dan beleggen in aandelen.

Risico’s bij beleggen in vastgoed zijn kleiner

Opvallend is verder dat het risico bij beleggen in vastgoed altijd beperkt is gebleven, terwijl het toch altijd een mooi rendement heeft opgeleverd. Zelfs bij een absoluut dieptepunt tijdens de eerste wereldoorlog scoorde vastgoed nog steeds beter dan het hedendaags spaarboekje, terwijl aandelen helemaal wegzakten. Ook bij andere gebeurtenissen waarbij aandelen kelderden, zoals tijdens de oliecrisis van 1973, de privatiseringsgolf van de jaren ’80 en de recente financiële crisis, bleef vastgoed altijd mooie rendementen opleveren. En ook in coronatijden hebben we gemerkt dat vastgoed het nooit echt moeilijk heeft gekregen.

Er zijn verschillende redenen waarom de volatiliteit van vastgoed al met al beperkt is gebleven. Zo is vastgoed altijd duur geweest, waardoor het zelden aan de willekeur van speculanten onderworpen is geweest. Daarnaast is het ook gewoon illiquide: het is moeilijker om in een opwelling, op basis van actuele marktevoluties, te kopen en te verkopen.

Op korte termijn kan beleggen in aandelen interessanter zijn

Vastgoed is dus altijd stabieler gebleven, maar anderzijds heeft het nooit zo sterk kunnen klimmen als hoe aandelen dit wel hebben kunnen doen. Het rendement op aandelen schoot soms op enkele jaren tijd van rendementen van 0 tot 15%. Op korte termijn kunnen aandelen dus wel degelijk beter renderen. Wat interessanter is, is dus sterk afhankelijk van je beleggingsplan, wat je doelstellingen zijn en welk risico je daarbij wil lopen.

Beleggen in vastgoed of aandelen?

Moet je nu beleggen in vastgoed of aandelen? Het enige juiste antwoord is ‘en’. Vastgoed kan een mooi rendement voorleggen en de risico’s zijn beperkt omdat het niet volatiel is, maar dat is meteen ook het nadeel ervan. Hierdoor is de winst namelijk vooral op de lange termijn te boeken. Met beleggen in aandelen valt er op korte termijn meer te verdienen (maar ook te verliezen). Daarom hebben ze alle twee hun plaats in een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here