Een goede verzekering kan je hoge kosten besparen. De relatief lage premie die je maandelijks of jaarlijks betaald kan voorkomen dat je later in financiële problemen geraakt na bijvoorbeeld een ongeluk. Maar welke verzekeringen zijn in België eigenlijk verplicht, en welke zijn niet verplicht maar wel verstandig om af te sluiten?
Voertuigverzekering
De belangrijkste en verplichte verzekering voor voertuigbezitters in België is de aansprakelijkheidsverzekering, die hier ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ (afgekort tot B.A.) wordt genoemd. Met deze verzekering is alle schade vergoed die je met je voertuig zoals auto of motor berokkent aan een andere partij.
Ziektekostenverzekering
Alle inwoners van België zijn verplicht tot het afsluiten van een ziekenkostenverzekering, die ook wel ‘mutualiteit’ wordt genoemd. Je kunt je gratis aansluiten bij een van de vijf verschillende erkende ziekenfondsen: de Christelijke Mutualiteiten; Socialistische Mutualiteiten; Liberale Mutualiteiten; Onafhankelijke Ziekenfondsen en de Neutrale Ziekenfondsen. De kosten worden betaald door subsidies van de overheid en uit werkgeversbijdragen.
Bron: https://pixabay.com/en/medical-appointment-doctor-563427/
Arbeidsongevallenverzekering
Hoewel een arbeidsongevallenverzekering wel wettelijk verplicht is gesteld, heeft niet iedere particulier hiermee te maken. Deze verzekering is namelijk enkel verplicht als u huispersoneel inhuurt en als zodanig werkgever bent van bijvoorbeeld een poetsvrouw, klusjesman, tuinier of kinderoppas.
Niet verplicht, wel verstandig om af te sluiten
Naast bovenstaande wettelijk verplichte verzekeringen zijn er nog meer verzekeringen die je af kunt sluiten als het van toepassing is in jouw specifieke situatie. Hieronder noemen we enkele voorbeelden van deze verzekeringen.
Brandverzekering
Je moet er toch niet aan denken dat je huis of inboedel beschadigd raakt door storm, brand, sneeuw, hagel of vandalisme? Helaas kan het altijd een keer voorkomen, en in dat geval is het fijn dat de schade gedekt is door de brandverzekering of woonverzekering. Hoewel deze verzekering niet wettelijk verplicht gesteld is, wordt deze soms door verhuurders of hypotheekverstrekkers toch verplicht af te sluiten.
Op vakantie
Als je op vakantie gaat zijn er verschillende verzekeringen die kunnen worden afgesloten om hoge kosten te voorkomen. Een annulatieverzekering of annuleringsverzekering dekt de kosten als je door onvoorziene omstandigheden niet op reis kunt. Ook wordt vaak een reisverzekering of reisbijstandverzekering afgesloten, die de risico’s dekken van ziekte, een ongeval of overlijden. Een bagageverzekering daarnaast voorziet in dekking van persoonlijke bezittingen die je meeneemt naar je vakantiebestemming of naar huis tegen verlies, diefstal of schade.
Bron: https://pixabay.com/en/shop-luggage-colors-aircraft-2148839/
Aanvullende ziektekostenverzekering
De wettelijk verplichte ziektekostenverzekering dekt niet altijd alle bezoeken, raadplegingen en medische kosten, waardoor je zelf soms volledig of gedeeltelijk op moet draaien voor kosten die gepaard gaan met een bezoek aan de dokter of specialist, een ziekenhuisopname of een medische behandeling. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen een of meerdere aanvullende ziektekostenverzekeringen af te sluiten, zoals een aanvullende tandzorgverzekering voor tandzorgkosten, of een aanvullende hospitalisatieverzekering voor een ziekenhuisbezoek.
BA Familiale
Naast de aansprakelijkheidsverzekering voor voertuigbezitters is er ook de zogenaamde BA Familiale.
Deze Familiale Verzekering dekt alle schade die in de privésfeer wordt toegebracht aan een ander. Het kan immers door onoplettendheid of een inschattingsfout altijd eens gebeuren dat jij of een van de familieleden iemand anders (lichamelijke en / of materiële) schade toebrengt.
Welke aanvullende verzekeringen je afsluit, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Zo zijn er bijvoorbeeld naast alle bovengenoemde voorbeelden ook nog verzekeringen voor fietseigenaren of hondenbezitters. Het is zeker verstandig erover na te denken welke risico’s je afgedekt wilt hebben door middel van een verzekering, maar blijf ook altijd goed opletten dat je dingen niet onnodig dubbel verzekerd!