DELEN

Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon is water drinken ontzettend belangrijk om je gezond en fit te voelen. Water is gezond, dat heb je waarschijnlijk al genoeg gehoord. Maar weet je ook waarom water drinken gezond is? Wij zetten 10 redenen op een rijtje die je zullen overtuigen om dagelijks meer water te drinken.

1. Water drinken is van levensbelang

Is water drinken gezond? Ja, het is zelfs van levensbelang! Zonder voedsel houden we het als mens best lang vol, maar zonder water overleeft een mens maar vier à vijf dagen. Water is onmisbaar als brandstof voor je lichaam. Slechts een beetje uitdroging kan al zorgen voor een groot energieverlies. Hoeveel water per dag moet je drinken? Het is belangrijk om iedere dag 2 liter water te drinken. Probeer in ieder geval om overdag minimaal elk uur een glas water te drinken.

2. Goede werking van je organen

Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, namelijk 70 tot 75 procent. Een deel van dat water zit in ons bloed. Het andere deel is nodig voor de werking van onze organen, waaronder je hersenen, hart, longen, lever, spieren en je botten. Wanneer je te weinig water drinkt betekent dat je inlevert op het functioneren van deze organen en dat is natuurlijk zonde. Om je organen goed te laten functioneren is het dus belangrijk om voldoende water te drinken.

3. Brandstof voor je spieren

Wie regelmatig zweet tijdens het sporten, verliest grote hoeveelheden water. En laat dat nu net belangrijk zijn voor een goede werking van de spieren. Wanneer je cellen te weinig vocht bevatten, krijg je last van spierkrampen en is de kans groter dat je minder goed presteert. Drink bij voorkeur twee uur voor het sporten al een halve liter water en drink daarna regelmatig bij. Spierpijn, pijnlijke gewrichten en algemene spanningen in het lichaam komen trouwens vaker voor bij dehydratatie. Voldoende water drinken is dus de boodschap!

4. Water drinken vergemakkelijkt de darmtransit

Iedere dag 2 liter water drinken verwijdert de afvalstoffen van de spijsvertering en beperkt het risico op constipatie door de stoelgang te hydrateren. Interessant om te weten is dat natuurlijk mineraalwater met magnesium de darmtransit nog makkelijker maakt!

5. Water drinken zorgt voor een mooie huid

Water is gezond. Niet alleen voor de binnenkant van je lichaam, maar ook voor de buitenkant. Veel water drinken zorgt voor een mooie, gehydrateerde huid. Als je te weinig water drinkt krijg je sneller een droge, doffe huid en ook rimpels komen dan makkelijker tevoorschijn. Je huid hydrateren met een vochtinbrengende crème en voldoende water drinken, zorgen voor een mooie en stralende teint.

Een overdosis water zal je huid echter niet van alle puistjes en oneffenheden verlossen. Zodra je huid voldoende gehydrateerd is, nemen je nieren het namelijk van haar over en wordt het overtollige vocht gewoon uitgescheiden.

6. Goede werking van de nieren

Over nieren gesproken: deze klieren filteren afvalstoffen uit je bloed en transporteren urine naar je blaas. De vele kleine filters waaruit je nieren opgebouwd zijn, doen hun werk doorgaans goed, op voorwaarde dat je voldoende vocht binnenkrijgt natuurlijk. Maar wie regelmatig te weinig water drinkt loopt een hoger risico op nierstenen en blaasontstekingen. Weet je niet zeker of je voldoende drinkt? Hou je urine in de gaten, die hoort lichtgekleurd en bijna geurloos te zijn.

7. Boost voor je metabolisme

Is veel water drinken gezond? Absoluut! Dankzij je dagelijkse hoeveelheid water krijgt je metabolisme een stevige boost. Dit is meteen ook de reden waarom je iedere dag 2 liter water moet drinken als je graag enkele kilo’s wil afvallen. Daarnaast is het een goede vervanger voor calorierijke dranken zoals frisdranken.

En als dat nog niet genoeg is onderdrukt water ook je hongergevoel. Je hersenen kennen soms het verschil niet tussen honger of dorst. Denk je dat je honger hebt? Drink dan eerst een flink glas water alvorens je naar een snack grijpt. Je zal zien dat je ‘hongergevoel’ verdwijnt. Gezond afvallen is natuurlijk meer dan alleen water drinken, lees hier 8 tips om gezonder te eten.

8. Water drinken helpt tegen hoofdpijn

Heb jij regelmatig last van hoofdpijn? Dan kan het wel eens zijn dat je te weinig water drinkt. Water drinken helpt ook bij een kater. Heb je een avond te veel gedronken en voel je je niet zo lekker de dag erna? Drink dan veel water, zo zorg je ervoor dat je lichaam weer hydrateert en je hoofdpijn verdwijnt.

9. Water drinken helpt tegen vermoeidheid

Heb je vannacht te weinig slaap gehad? Schuif die koffie maar aan de kant. Water is gezond en helpt tegen hangende ogen. Eén van de meest voorkomende symptomen van uitdroging is namelijk vermoeidheid. Nog een reden meer dus om af en toe een flinke slok water te nemen.

10. Boost je productiviteit

Heb je ‘s ochtends wat moeite om op gang te komen? Een productieve werkdag begint altijd met een glas water. Het menselijke brein functioneert nu eenmaal beter als het lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Water drinken kan je helpen met concentreren én het zorgt ervoor dat je fris en alert bent!

Is water drinken gezond of niet? We denken dat je dit antwoord wel weet na het lezen van dit artikel. Water is gezond en we hopen dat bovenstaande redenen je kunnen motiveren om nog meer water te drinken. Drink jij dagelijks voldoende water of kan het altijd nog wat beter? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: 5 redenen waarom het belangrijk is om voldoende te bewegen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here