DELEN

Heb jij het gevoel dat je vaak moe bent? Kom jij ’s morgens moeilijk op gang of krijg je in de namiddag vaak een dipje? Voldoende beweging en een goede nachtrust zijn essentieel om je fit en energiek te voelen. Maar ook de juiste voeding speelt een belangrijke rol. Het eten dat je naar binnen werkt, heeft een grote invloed op hoe energiek je bent. Voedsel met veel calorieën en vet kost meer energie om te verteren waardoor je je vermoeider voelt. Daarom kies je beter voor gezonde, energierijke voeding. Wij hebben een lijstje gemaakt met tien energierijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je de hele dag door meer energie hebt. Ontdek ze hieronder!

energierijke voeding

1. Energierijke voeding: bananen

Als je op zoek bent naar voeding voor energie, dan mogen bananen zeker niet ontbreken in dit lijstje. Bananen bevatten veel koolhydraten die door de ruime hoeveelheid vezels langzaam worden afgegeven. Daardoor voorzien ze je lange tijd van energie. Eet bij voorkeur ’s ochtends een banaan voor een energie boost en een goede start van de dag.

2. Energierijke voedingsstoffen: eieren

Eieren zijn een goed voorbeeld van energie en eiwit verrijkte voeding. Ze bevatten proteïnes van hoge kwaliteit. Het eigeel is dan weer belangrijk om energie uit voeding te halen. Eigeel is namelijk rijk aan choline, een B-vitamine die ervoor zorgt dat je voedsel kan worden omgezet in energie. Bovendien bevatten eieren ook vitamine D voor sterke botten.

3. Yoghurt

Yoghurt bevat veel calcium en magnesium. Het is niet alleen een goede bron van proteïnen, het voorziet je hersenen ook van energie. De voordelen van yoghurt zijn dat je het in allerlei smaken hebt en dat je het op ieder moment van de dag kunt eten: ontbijt, lunch, tussendoortje of als dessert bij je avondeten. Voor nog meer energie in voedsel kan je yoghurt perfect combineren met iets anders van dit lijstje.

4. Spinazie

Als je aan voeding voor meer energie denkt, dan denk je aan spinazie. Popeye staat er niet voor niets bekend om. Spinazie is een goede bron aan ijzer en ijzer laat de energieproductie in je lichaam vloeien. Heb je vaak een dipje in de namiddag? Met een lekkere spinaziesalade tijdens de lunch kan je dit makkelijk voorkomen.

5. Avocado’s

Ook avocado’s horen in het rijtje van energierijke voeding. Het zijn echte energiebommetjes! Ze bevatten goede vetten en veel mineralen zoals magnesium. Magnesium heeft een ontspannende werking voor het lichaam en geeft meer energie als je veel stress hebt. Meer energie krijgen door voeding doe je dus door regelmatig een avocado te eten.

avocado

6. Zalm

Zalm is een goede bron van omega 3 vetzuren die gezond zijn voor het hart en de bloedvaten, maar dat is nog niet alles. In zalm zit ook veel proteïne en vitamine B wat helpt om je voeding om te zetten tot energie. Je kunt zalm trouwens prima combineren met spinazie uit dit lijstje.

7. Zwarte chocolade

Ben jij dol op chocolade? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Zwarte chocolade bevat de natuurlijke stimulans theobromine, gelijkaardig aan cafeïne, wat je energie en humeur een boost geeft. Aan een klein stukje heb je al genoeg. Je hoeft dus geen volledige reep op te eten, ook al zou je dat graag willen.

8. Zilvervliesrijst

Bij de energierijke voedingsstoffen hoort ook zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst is rijk aan mangaan, een mineraal dat de productie van energie uit proteïnen en koolhydraten stimuleert. Zilvervliesrijst is lekker en het is een gemakkelijk ingrediënt om toe te voegen aan verschillende maaltijden. Je leest het: meer energie door voeding is niet zo moeilijk.

9. Zoete aardappel

Last van een middagdipje? Verwerk eens vaker zoete aardappel in je lunch. Zoete aardappel is rijk aan koolhydraten en zit boordevol vitamine A en C die je helpen vechten tegen het middagdipje. Zoete aardappel kan je op verschillende manieren eten, bijvoorbeeld door er puree van te maken. Het is ook een gezond alternatief voor echte frietjes. Snij de zoete aardappel in reepjes en bak ze met een beetje olie in de oven. Het is lekker en perfect als voeding voor energie!

10. Noten en zaden

Tenslotte horen noten ook in het lijstje van energierijke voedingsstoffen. De meeste noten zoals amandelen, hazelnoten en cashewnoten zitten boordevol voedingsstoffen, vezels en gezonde vetten. Daarnaast zijn ze een goede bron van proteïnes die je helpen om energiek te blijven. Beperk je wel tot een handjevol want noten bevatten ook veel calorieën. Ook pompoenzaden zijn een goede bron van proteïnes, gezonde vetten en vezels. Net als noten zullen ze je een langer voldaan en energiek gevoel geven. Je kunt ze toevoegen aan een salade of gewoon zo eten.

Als je deze energierijke voeding vaker op het menu zet, zal je je snel energieker voelen. Vergeet ook niet om op regelmatige tijdstippen te eten: ontbijt, lunch, avondeten en twee tussendoortjes. Sla geen maaltijden over want je hebt je energie in voeding nodig om je fit te voelen!

Lees ook: Deze fruitstukken bevatten de meeste vitamines

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here