Dat voeding een grote invloed heeft op onze gezondheid, hoeven we vast niet te vertellen. Sommigen zweren daarom de barbecue af, maar eigenlijk is dat helemaal nergens voor nodig. Het is perfect mogelijk om gezond te barbecueën, maar het is dan wel belangrijk om er de juiste gewoonten op na te houden. Deze vier tips helpen alvast om dat doel te bereiken.
# 1. Het juiste vlees kiezen
Begin in de eerste plaats al met het kiezen van het juiste BBQ vlees. Wat je op de barbecue legt is nu eenmaal heel belangrijk. Kies dan ook voor magere vleessoorten zonder al te veel vet. Denk bijvoorbeeld aan varkenshaas, runderlapjes, kip en varkensfricandeau. Eventuele vetrandjes snijd je altijd weg en bewerkte vleeswaren zijn een taboe bij een gezonde barbecue. Durf daarnaast ook eens te experimenteren met vis. Echt waar: vis op de barbecue kan net zo lekker zijn!
# 2. Groentjes serveren
Het probleem met barbecueën is dat velen niet meteen kiezen voor een evenwichtige maaltijd. Vlees, vlees en nog eens vlees, eventueel afgewisseld met een aardappel en lookboter en daarbovenop natuurlijk een flinke mayonaiseklodder of een ander lekker sausje. Dat laatste kan je natuurlijk eenvoudig vervangen door bijvoorbeeld yoghurtmayonaise, maar daarnaast blijft het wel belangrijk om voldoende groenten te voorzien. Er zijn heus wel wat lekkere salades die perfect passen bij de barbecue en boordevol gezonde vitamines zitten. Schep ze vooraf op zodat ze niet blijven liggen. Kies daarnaast ook voor gegrilde groenten, zoals een brochette van ui, tomaat, paprika en champignon! Heerlijk en zonder al te veel calorieën. Wie zegt dat de perfecte barbecue ongezond is, is goed gek!
# 3. Let op voor PAK’s
Tijdens het roosteren verliest vlees altijd vocht en vet. Daar is op zich niks mis mee, maar wanneer die vetdruppels vervolgens op de gloeiende kolen terechtkomen komen er polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) vrij. Dergelijke PAK’s verdampen en hechten zich aan het vlees. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. Klinkt heel zorgwekkend, maar in kleine dosissen is er nog niks aan de hand. PAK’s mogen zelfs in beperkte mate voorkomen in voedingsmiddelen die je in de supermarkt vindt. Wel kan je het een en ander doen om de opname van PAK’s te beperken.
Ook hier is kiezen voor mager vlees al een eerste goede stap, omdat er dan al minder vetten kunnen vrijkomen die op de kolen kunnen druipen. Daarnaast helpt het om het rooster wat hoger te zetten. Het rooster minstens 10 centimeter boven de kolen plaatsen is daarbij een goede maatstaf. Ook een aluminium schaaltje onder het vlees leggen is een goede tip. Ten slotte kan je ook gewoon kiezen voor een elektrische barbecue. Uit onderzoek blijkt dat vlees van de elektrische barbecue beduidend minder PAK’s bevat.
# 4. Gebruik je gezond verstand
Het klinkt een overbodige tip maar we geven het toch even mee. Ongezond barbecueën is nu eenmaal vaak het gevolg van een al even ongezond verstand. Gebruik bijvoorbeeld geen brandalcohol om alles op gang te brengen, gooi geen (geverfd) hout op de barbecue en uiteraard is petroleum ook een taboe. Gebruik met andere woorden enkel houtskool waarbij duidelijk op de verpakking staat dat het geschikt is voor het bereiden van voedingsmiddelen.