DELEN

Je hebt voor jezelf besloten dat het nu echt tijd is om wat kilo’s af te vallen. Dit kan zijn omdat de zomer er weer aan komt of omdat je jezelf gewoon fitter wilt voelen. Zodra je de beslissing hebt genomen om af te vallen moeten er veel veranderingen plaats vinden in je dagelijks leven. Zo is het van belang dat je gezond gaat koken, er 2 of 3 sportmomenten in de week ingepland gaan worden en je hebt daarnaast een grote hoeveelheid motivatie nodig om het afvallen vol te houden. Afvallen gaat niet altijd zonder slag en stoot. Iedereen die wat kilo’s probeert kwijt raken doorloopt een aantal emotionele fases. Ben je benieuwd geworden welke fases dat zijn? Lees dan snel verder

Uitstel fase

Je broeken zitten al een tijdje te strak en je krijgt al kriebels als je aan jezelf in bikini op het strand denkt. Uitstellen is het beginstadium voor het afvallen.  Je weet goed dat het tijd is voor verandering. Je snoep gedrag moet worden teruggedrongen en je sportschoenen liggen ook al te lang achter in de kast. Het is heel herkenbaar dat er vaak smoesjes verzonnen worden om het afvallen uit te stellen.

De motivatie

Je hebt eindelijk het besluit genomen dat vandaag de dag is om te beginnen met het kwijt raken van die overtollige kilo’s. Je hebt er zin in. Je hebt een aantal nieuwe kookboeken aangeschaft en je koelkast ligt vol groente en fruit. Niks kan je meer stoppen om het afvallen nu eens echt te laten slagen. Het is zeer belangrijk om deze fase zolang mogelijk te laten duren en jezelf zo lang mogelijk gemotiveerd te houden.

afvallen-emoties-2

Lees ook: 5 soorten fruit die je helpen afvallen!

Doorzetten

Er zijn al wat kilo’s af. Je bent nu een aantal weken bezig en je bent best tevreden over het resultaat. Het doorzetten is ook een van de belangrijkste fases tijdens het afvallen. Want afvallen is doorzetten. Ook al is het geen pretje en voelt het soms zelfs als een straf om weer nee te moeten zeggen tegen de verjaardagstaart van je collega. Maar wie resultaat wilt boeken moet doorzetten. Geef jezelf dan ook tijdig een oppepper waarin je bewust bent van je behaalde resultaten.

Opgeven

Dit is de fase waar het bij de meeste mensen vaak fout gaat. Het gebeurt vaak na 5 a 6 weken tijdens het afvalproces. De kilo’s vliegen er niet meer zo snel af als in het beginstadium en je hebt nu echt trek in een zak chips of een lekker patatje. Omdat je jezelf zo lang alles ontzegd hebt vind je dat je het verdiend hebt na al die weken. Echter is het heel moeilijk om daarna weer maat te houden en met volle moed verder te gaan. Veel afvallers geven dan ook op na 6 weken wat heel jammer is als het doel niet behaald is. Zeker voor de pogingen in de toekomst om af te vallen is opgeven niet goed. Mensen die deze stadium de hele tijd doorlopen worden ook wel jojo’ers genoemd.

Herkenbaar? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here