DELEN

Een goede spijsvertering is belangrijk voor je. Een spijsvertering die gezond is en goed werkt haalt zo de maximale hoeveelheid voedingsstoffen uit je voeding en zorgt ervoor dat je je gezond en fit voelt. Je stofwisseling bestaat uit een heel proces wat eigenlijk direct in de mond al begint en eindigt bij het naar het toilet gaan. Bepaalde voedingsmiddelen dragen bij aan een gezonde stofwisseling. Hier volgen 4 tips die jou helpen bij een gezonde en goed werkende spijsvertering.

Vezels

Het is bijna vanzelfsprekend maar nog niet iedereen eet voldoende vezels. Voldoende vezels zijn van groot belang voor een goedwerkende spijsvertering. Vezels geven je darmflora een enorme boost en het zorgt ervoor dat jij na het eten een langdurig verzadigd gevoel hebt waardoor je minder snel naar ongezonde tussendoortjes zal pakken. Je vindt vezels vooral terug in volkorenbrood, volkorenpasta’s en in groente en fruit. Het is dus belangrijk dat je veel van deze producten binnenkrijgt.

Verteerbaar eten

Zorg ervoor dat je voedsel eet wat makkelijk verteerbaar is. Zo help je je spijsvertering een handje mee. Om die reden koken we vaak ook de groentes en andere voedingsmiddelen. Veel granen, noten en zaden zijn lastig te verteren doordat ze het stofje polyfenolen en fytinezuur bevatten. Om ze licht verteerbaar te maken kun je ze fermenteren of kiemen. Let er wel op dat bij dat proces er weer veel voedingsstoffen verloren zullen gaan. Dit geldt ook voor bij het koken van de groentes, kook ze daarom niet te lang.

Azijn

Door een eetlepel azijn (zonder gist) of een eetlepel citroensap door je water te mengen help je je maag mee om in de ideale positie voor het verteren van je voedsel te komen. Het zuur helpt een tekort aan maagzuur te verlichten.

spijsvertering2

Lees ook: Dit zijn de drie oorzaken van overgewicht!

Beweeg

Zit je hele dag op kantoor of heb je niet veel tijd om te bewegen? Probeer dan om in je lunchpauze toch een blokje om te gaan. Beweging helpt om de spijsvertering op gang te laten komen. Dus beweeg ongeveer een half uur na het eten. Let er ook op dat je niet vlak voor het slapen gaan nog wat eet. Je spijsvertering gaat dan als het ware op pauze en het zal dus je voeding niet meer voldoende kunnen verteren wat weer problemen aan je darmen kan opleveren.

Kruiden

Kruiden zoals gember of kurkuma en munt stimuleren je spijsvertering. Voeg een van deze kruiden dus wat vaker toe aan je recepten of zelf voor de maaltijd een vers kopje muntthee. Wat helemaal een ideale combinatie is om de spijsvertering op gang te laten komen is om thee te trekken van verse gember en een beetje citroensap erin. Laat het zeker een kwartier trekken voordat je het opdrinkt. Zo krijg je de meeste voedingstoffen uit de gember binnen.

Hoe zit het met jou spijsvertering? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here