DELEN

Wist je dat kurkuma eigenlijk het onbekende zusje van de gember is? Tegenwoordig is de gember door de vele gezondheidsvoordelen niet meer weg denken uit ons dagelijkse leven en staat het in de top 3 van de superfoods. Het onbekende zusje kurkuma doet zeker niet onder aan de hoeveelheid positieve voordelen die het heeft voor je gezondheid. Kurkuma is ook wel bekend onder de naam geelwortel en komt oorspronkelijk uit India waar het niet alleen wordt gebruikt als smaakmaker maar ook als krachtig geneesmiddel.  Ben je benieuwd geworden naar de gezondheidsvoordelen van de kurkuma? Lees dan snel verder.

Kurkuma als geneesmiddel

Ook al wordt kurkuma in Nederland vooral gebruikt als kleurstof in kerriepoeder is decennia ’s geleden in India ontdekt dat de geelwortel ook een zeer geneeskrachtige werking heeft. De geneeskracht van deze kruid komt voort uit de curcuminoiden welke veel voorkomen in de geelwortel. Curcumine is een bioactieve stof welke giftig is voor tumorcellen. Ook werkt het tegen schimmels die het lichaam kunnen aantasten en vervelende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Pijnstiller

Door de grote ontstekingsremmende werking die kurkuma heeft kan het veelvuldig innemen van deze kruid als natuurlijke pijnstiller werken. Zeker voor mensen die aan reuma of artritis lijden kan dit vele positieve voordelen opleveren. Het advies is dan ook voor mensen die veel gewrichtsklachten hebben om dagelijks een kleine hoeveelheid kurkuma in te nemen of toe te voegen aan recepten.

Verteringsstelsel

Wanneer je problemen hebt aan je maag of darmen dan kan kurkuma je goed helpen om van deze klachten af te komen. De specerij helpt je namelijk goed bij het verteren van verzadigde vetten. Het zorgt ervoor dat je lichaam genoeg energie heeft om het voedsel goed te kunnen verteren. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de positieve werking van de geelwortel bij mensen die aan de ziekte van crohn lijden. Hieruit blijkt dat het kleine ontstekingen in de darmwand tegen kunnen gaan en ze daardoor de patiënten beschermen tegen grotere darmzweren.

kurkuma-2

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van Spinazie!

Bloedverdunner

Wanneer iemand op voorschrift van een arts bloedverdunners inneemt is het verstandig om voorzichtig te zijn met de inname van kurkuma. Het is namelijk zo dat kurkuma van nature bloed verdunnend werkt. Kurkuma kan dus een groot voordeel voor de gezondheid bieden voor mensen die last hebben van aandoeningen aan bloed of hartvaten.

Helpt bij afvallen

Het gebruik van geelwortel kan je zelfs helpen afvallen. Wanneer je veel kurkuma toevoegt aan je recepten verhoog je je metabolisme waardoor je weer sneller vet zal kwijtraken. Ook zorgt het voor een verminderen opname van vet. Twijfel dus niet om tijdens het volgen van een dieet wat vaker kurkuma aan je recepten toe te voegen.

Krijg jij veel kurkuma binnen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here