DELEN

Dat bewegen in het algemeen en sporten in het bijzonder belangrijk is weten we allemaal. Het gaat dan ook niet zo zeer om de dagelijkse wandeling naar de supermarkt of het rondje om met de hond. Gemiddeld dien je minimaal 30 minuten aan beweging te krijgen zodat je nagenoeg alle spiergroepen gebruikt. De reden waarom juist het krijgen van voldoende beweging ook echt essentieel is, is voor de meesten een groot vraagteken. De belangrijkste redenen zetten we daarom even op een rijtje.

Regelmatig (intensief) bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Als je zorgt voor voldoende beweging zorg je niet alleen voor een betere conditie, je onderhoudt ook je lichaam. Door een verhoogde inspanning zal de hartslag toenemen, hierdoor beïnvloed je direct de bloedsomloop. Je dwingt als het ware je lichaam om harder te werken waardoor alle organen eerder van vers bloed worden voorzien. Zie het als een vorm van klein onderhoud.

Lees ook: Zo voorkom je rugpijn

Minder kans op diabetes

Als je veel beweegt is de kans op het ontstaan van diabetes aanmerkelijk lager. Door de verbeterde bloedsomloop maakt je lichaam meer insuline aan, juist om het suikergehalte op peil te houden. Combineer je het bewegen daarnaast met een gezonde levensstijl dan neemt de kans op het ontwikkelen van suikerziekte nog verder af.

Gewichtsbeheersing

Beweeg je voldoende dan stimuleer je daarmee ook de verbranding van voedingsstoffen. Doordat je een beroep doet op de reserves van je lichaam zal je lichaam bij inspanning minder snel geneigd zijn om het vet in de voeding op te slaan als noodvoorraad in het lichaam. Veel bewegen stimuleert juist de vetverbranding en is daarom altijd aan te raden als je gewicht wilt verliezen.

Minder kans op ongevallen of blessures

Goed én voldoende bewegen zorgt voor een betere conditie. Doordat je vaker beweegt worden je spieren spoeler en zijn ze beter voorbereid op een onverwachte inspanning. Dat heeft dus niet alleen voordeel tijdens het sporten, ook buiten het sporten kan je een blessure oplopen. Door de spieren soepel te houden verlaag je de kans op blessures en kwetsuren.

meer-bewegen

Andere positieve effecten van voldoende lichaamsbeweging

Naast de al besproken positieve effecten van het bewegen op je lichaam zijn er ook een aantal positieve neveneffecten:

  • je bent meer ontspannen tijdens de dagelijkse bezigheden
  • je kan beter met stress omgaan
  • de nachtrust is kwalitatief beter
  • je hebt minder snel last van vermoeidheid

Probeer in ieder geval om minimaal 30 minuten per dag te bewegen, bij voorkeur licht intensief. Dat betekent dus niet dat je direct een zwaar trainingsprogramma bij de fitnessclub moet gaan volgen, als je maar zorgt voor voldoende dagelijkse beweging.

Beweeg jij genoeg? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here