DELEN

Moe, futloos en in veel gevallen niet vooruit te branden, grote kans dat er bij dergelijke symptomen sprake is van een ijzertekort. Dit lijkt in de eerste instantie niet ernstig, maar een onbehandelde vorm van ijzertekort kan al snel leiden tot bloedarme. In dat geval worden de symptomen een stuk heftiger. Uiteraard kan een ijzertekort eenvoudig worden bestreden door het nuttigen van voedingssupplementen zoals ijzertabletten. Ook het gebruik van ijzerrijke voeding is verstandig. Nog belangrijker is het letten op de verschillende symptomen die op een ijzertekort duiden.

Ongebruikelijke vermoeidheid

Het lichaam heeft ijzer nodig om het eiwit ‘hemoglobine’ aan te maken. Dit eiwit vervult een belangrijke rol in de rode bloedlichamen, het zorgt namelijk voor het transport van zuurstof naar de cellen. Een tekort aan hemoglobine zorgt ervoor dat de spieren en zenuwen minder zuurstof, en dus minder energie hebben. De vraag naar energie vanuit het lichaam blijft echter bestaan, het hart zal dus harder moeten pompen om het zuurstof naar de lichaamsdelen te brengen, iets wat voor extra vermoeidheid zorgt.

Hoofdpijn en duizeligheid

Doordat een tekort aan ijzer direct invloed heeft om het zuurstof gehalte in het bloed, is de kans aanwezig dat ook de hersenen op den duur te maken krijgen met een verminderde aanvoer van zuurstof. Om juist een grotere toevoer van bloed mogelijk te maken, zwellen de bloedvaten op en ontstaat er een ongewenste druk in de hersenen. Hierdoor ontstaan lichte klachten als duizeligheid en hoofdpijn.

Lees ook: 8 tips om gezonder te eten

Hartkloppingen

Bij een ijzertekort zal het lichaam een verminderde toevoer van zuurstofrijk bloed opvangen door het aanwezige bloed sneller rond te pompen. Die snellere bloedsomloop kan maar door een orgaan worden gerealiseerd: het hart. Bij een ijzergebrek is het dus niet zo heel vreemd dat je hart overuren maakt en je dus hartkloppingen ervaart.

Kortademigheid / benauwdheid

Doordat een ijzertekort direct gevolgen heeft voor de aanmaak van hemoglobine, zal het lagere zuurstofniveau ook merkbaar zijn bij normale dagelijkse taken. Zo zal het lopen minder makkelijk gaan, de spieren ontvangen immers minder zuurstof. Het lichaam zal dan trachten om meer zuurstof binnen te krijgen, onder andere via de ademhaling. Merk je dus dat je snel ‘buiten adem raakt’ bij normale werkzaamheden dan kan een bezoek aan de huisarts zeker geen kwaad.

Bleke huid

Ook de huid kan de effecten van minder zuurstof door een ijzertekort snel merken. Doordat onder de huid veel bloedvaten lopen zal bij patiënten met een ijzertekort, de huid vaak wat flets en minder gezond ogen. Bloed met minder zuurstof oogt namelijk minder rood waardoor de gezonde kleur van de huid verdwijnt.

Heb jij weleens last gehad van een ijzertekort? Zo ja, hoe loste jij dat op?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here