DELEN

 

Maagzuur is een natuurlijke agressieve stof die voorkomt in je maag en is bedoeld om het voedsel wat je eet te kunnen verteren. Je maag zelf is beschermd tegen dit zuur door een dikke slijmlaag aan de binnenzijde. Als je last hebt van maagzuur betekend dat eigenlijk dat de agressieve, zure stof via je slokdarm omhoogkomt. Dit kan heel vervelend aanvoelen en op lange termijn zelfs pijnlijk zijn. In sommige gevallen is alleen een operatie aan het klepje van de slokdarm een blijvende oplossing. Wil je weten wat je eerst zelf kan doen om van brandend maagzuur af te komen? Lees dan snel verder naar de volgende 5 tips.

Niet drinken tijdens het eten

Het is voor vele mensen een gewoonte om veel te drinken tijdens de maaltijd maar als je last hebt van brandend maagzuur wordt dit sterk afgeraden. De reden daarvan is dat het volume in je maag toe neemt, daardoor wordt er meer maagzuur aangemaakt. Het beste wat je kunt doen is wachten met drinken tot ongeveer 20 minuten na de maaltijd. Zo is het verteren van het voedsel in de maag al in volle gang en zal het drinken geen nadelig effect meer hebben.

Kleine porties

Als je last krijgt van maagzuur na het eten doe je er verstandig aan om voortaan verspreid over de dag kleine porties te eten. Voeding heeft een grote invloed op de hoeveelheid maagzuur die je hebt. Wanneer je een aantal keer per dag kleine porties eet wordt je spijsvertering minder belast. Ook de keuze van voeding bepaald de hoeveelheid oprispingen. Het is na uitgebreid onderzoek dan ook bewezen dat het langdurig volgen van een gezond en gevarieerd eetpatroon grote voordelen heeft.

Uitbuiken

Deze tip is vast niet heel lastig om vol te houden maar je moet er wel even de tijd voor vrij maken. Het is namelijk goed om na een maaltijd ongeveer 30 minuten uit te buiken. Na de maaltijd draait je spijsvertering op volle toeren en gebeurt er van alles in het lichaam. Als je te druk gaat bewegen zal je meer last hebben van oprispingen.

Plat liggen

Probeer tijdens de nacht en overdag na het eten niet helemaal plat te gaan liggen. Als je maagzuur brandingen hebt omdat het klepje van de slokdarm niet goed sluit heb je kans dat wanneer je plat gaat liggen het maagzuur makkelijk omhoogkomt. Hierdoor kan het gebeuren dat je de gehele nacht last hebt van een brandend gevoel. Vaak hebben zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap hier tijdelijk last van. Na de bevalling verdwijnt dit vaak weer.

brandend-maagzuur-2

Lees ook: 4 tips voor een goede spijsvertering!

Slechte gewoontes aanpakken

Roken, alcohol en overgewicht zijn ook drie belangrijke factoren die grote invloeden hebben op brandend maagzuur. Een gezonde leefstijl zal de hoeveelheid maagzuur drastisch doen afnemen. Zorg voor voldoende beweging en drink met mate. Zodra je alle bovenstaande tips een aantal weken volhoud zal je snel resultaat zien en geen hinder meer hebben van brandend maagzuur.

Heb jij weleens last van brandend maagzuur? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here