DELEN

Een slechte adem of halitose, iedereen heeft er wel eens last van. Echter is het hebben van een slecht ruikende adem erg vervelend. Het kan nare gevoelens zoals onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. Gelukkig kan je een slechte adem verhelpen op een aantal manieren. In dit artikel geven we vijf tips tegen een slechte adem.

slechte adem

1. Slechte adem: drink voldoende water

Wat te doen tegen slechte adem? Vaak kan je een slechte adem verhelpen door voldoende water te drinken. Veel water drinken zorgt er namelijk voor dat de bacteriën in je mond gezuiverd worden. Daarom wordt er ook aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Water drinken heeft trouwens nog meer positieve gevolgen. Lees hier 10 redenen waarom water drinken gezond is. Koffie en alcohol kan je beter vermijden want deze dranken zorgen net voor een slecht ruikende adem.

2. Zorg voor een goede mondhygiëne

Een andere belangrijke oorzaak van een stinkende adem bevindt zich in je mond. Om de mond gezond te houden is het belangrijk om je tanden goed te poetsen, liefst twee keer per dag. Doe je dit niet, dan blijven er allerlei bacteriën achter. Deze bacteriën verzamelen zich vaak op je tong en zorgen voor een ruikende adem. Je doet er dus goed aan om ook je tong mee te poetsen. Je kan hiervoor een speciale tongschraper gebruiken, maar met een tandenborstel gaat het ook prima. Een goed middel tegen slechte adem is mondwater, daar krijg je een frisse adem van. Denk je dat je een tandvleesontsteking hebt? Ook dit kan ervoor zorgen dat je last van slechte adem hebt. In dat geval doe je er goed aan om naar de tandarts te gaan.

tongschraper

3. Stop met roken

Wat doen tegen slechte adem? Dat roken ongezond is moeten we je vast niet meer vertellen. Zowel voor je portemonnee, gezondheid als je adem. Na het roken van een sigaret kan de geur nog uren in je mond blijven hangen. Dat heeft meerdere oorzaken. Als eerste komen de chemicaliën teer en nicotine vrij in de mondholte. Deze nestelen zich tussen de tanden, het slijmvlies en het tandvlees. Op die manier krijgen bacteriën de ruimte om zich te ontwikkelen, met als gevolg een slecht ruikende adem. Daarnaast zorgt roken voor een droge mond en kan het mondweefsel beschadigen. Aangetast mondslijmvlies kan minder goed bacteriën afbreken. Ook dat kan ervoor zorgen dat je last van slechte adem hebt. Lees hier 7 voordelen van het stoppen met roken.

4. Vermijd sterk ruikende voeding

Wat te doen bij slechte adem? Als je last van slechte adem hebt, kan je best sterk ruikende voedingsstoffen vermijden. Knoflook in je eten mag dan wel ontzettend lekker zijn, maar een frisse adem krijg je er niet van. Ook ajuin, kaas en sterke kruiden kan je beter vermijden. Deze voeding zorgt voor zwavelverbindingen in je lichaam die een slechte adem veroorzaken. Zodra ze uit je lichaam zijn, is het probleem opgelost. Maar dat kan toch twee dagen duren.

5. Wees voorbereid

Wat te doen tegen stinkende adem? Als je weet dat je een slecht ruikende adem hebt, dan kan je je hierop voorbereiden als je op pad gaat. Je mond spoelen met mondwater is alvast een goed begin (zie puntje 2). Ook kauwgom en pepermunt geven je een frisse adem. Het nadeel aan deze middeltjes is dat ze slechts tijdelijk werken. Daarom kan je beter op een takje peterselie of een muntblaadje knabbelen, deze doden bacteriën en geven je langer een frisse adem.

kauwgom

Zo, met deze vijf tips kan je een stinkende adem verhelpen. Slechte adem oorzaken? Soms kan een ruikende adem een medische oorzaak hebben. Je kan bijvoorbeeld een slechte adem door stress hebben, een slechte adem door maag of een slechte adem door slijm in keel. Indien je lang last hebt van slecht ruikende adem, dan is het belangrijk om verder te zoeken naar de oorzaak slechte adem en langs te gaan bij je huisarts. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts, tandarts of diëtist.

Lees ook: Tips voor wittere tanden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here