Voor of tijdens de menstruatie, maandstonden of ongesteldheid ondervinden veel vrouwen menstruatiepijn. Die klachten kunnen zowel geestelijk als lichamelijk zijn. De ene vrouw is prikkelbaar en heeft stemmingswisselingen. De andere vrouw heeft last van gespannen en gevoelige borsten. En nog anderen hebben buikpijn, rugpijn of hoofdpijn. Wat helpt tegen menstruatiepijn? In dit artikel geven we je vijf tips om deze periode wat comfortabeler door te komen!
1. Menstruatiepijn pil
Wat doe je tegen menstruatiepijn? Het gebruik van de anticonceptiepil kan een goede oplossing zijn om menstruatieklachten te verminderen. De pil zorgt er namelijk voor dat de menstruatie regelmatiger wordt, je minder bloedverlies en minder ongesteldheidspijn hebt tijdens de menstruatie. Toch zijn er ook veel vrouwen die de pil liever niet gebruiken voor de bijwerkingen die het met zich meebrengt. Bij heftige menstruatiepijn is het sowieso raadzaam om dit met de huisarts of gynaecoloog te bespreken. Hij of zij kan je eventueel een geschikte pil voorschrijven en de voor- en nadelen met je bespreken.
2. Gebruik warmte tegen de pijn
Als je last hebt van hevige menstruatiepijn in je buik, dan kan je deze pijn verzachten door er een warme kruik op te leggen. Let er natuurlijk wel op dat de kruik niet té warm is. Ook een heerlijk warm bad kan enorm deugd doen bij menstruatiepijn. Verder maak je het jezelf best zo comfortabel mogelijk. Als je de kans hebt, kruip dan lekker in de zetel met een dekentje en een warme tas chocolademelk.
3. Bewegen in de buitenlucht
Wat te doen bij menstruatiepijn? Je denkt er wellicht niet aan, maar door te bewegen verlicht je de menstruatieklachten. We kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om naar de sportschool te gaan als je heftige menstruatiepijn hebt. Geen zorgen, dat hoeft ook niet. Een halfuurtje per dag in de buitenlucht bewegen is voldoende. Een wandeling in de frisse lucht werkt ontspannend en zal je goed doen. Door buiten te bewegen zal je meer energie krijgen, positiever ingesteld zijn en zal de ongesteldheidspijn in je buik verminderen.
4. Ijzer bij menstruatiepijn
Gezien vrouwen maandelijks ongesteld zijn, hebben zij meer ijzer nodig dan mannen. Door je ijzergehalte op peil te houden, zal je minder last hebben van vermoeidheid en futloosheid. Goede ijzerleveranciers zijn onder andere vlees, lever, eieren, rozijnen, mosselen, bonen, prei, wortelen, tomaten en vrijwel alle verse groenten. Voor en tijdens je menstruatie kan je deze voedingsmiddelen dus wat vaker op het menu zetten!
5. Medicijn tegen menstruatiepijn
Als je erge last hebt van menstruatiepijn voor menstruatie en ook tijdens, kan je eventueel een pijnstiller nemen. Vraag hierover advies bij de huisarts of gynaecoloog. Je kan de buikpijn voor menstruatie ook verminderen door natuurlijke middelen te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kamillethee of thee van citroenmelisse, marjolein of venkel. Drink een week voor de menstruatie begint één tot twee tassen warme thee per dag.
Daarnaast kan ook magnesium helpen om de heftige menstruatiepijn in je buik te verminderen. Magnesium zit onder andere in avocado’s, cacao, schelpdieren, sojabonen, noten, spinazie, brocolli, volkorenproducten en bananen. Enkele dagen voor de menstruatie begint, kan je deze voedingsmiddelen alvast in je winkelmandje gooien.
Zo, dit zijn vijf tips tegen menstruatiepijn. We hopen dat deze tips je helpen om de menstruatie comfortabeler door te komen. Verder is het vooral belangrijk dat je rustig aandoet en lief bent voor jezelf. Neem een warm bad, kruip in de zetel met een serie en gun jezelf die heerlijke reep chocolade. Je verdient het!