DELEN

Het loopt weer aardig vol op het werk en het voorkomen van coronabesmettingen blijft daarbij centraal staan. Het coronavirus wordt overgedragen via druppels die vrijkomen tijdens het hoesten en niezen. Over hoe lang deze druppels in de lucht blijven hangen, bestaat ook in de wetenschappelijke literatuur nog enige discussie. Bij het verwante SARS-CoV-1 is in ieder geval aangetoond dat die druppels langdurig in de lucht kunnen blijven hangen en zelfs worden verspreid door klimaatsystemen. Deze vijf tips, gebaseerd op de adviezen van REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations), zorgen er alvast voor dat je het binnenklimaat gezond houdt. Ze doen geen afbreuk aan de andere geldende regels, zoals social distancing en het wassen van de handen.

# 1. Meer ventileren dan gewoonlijk

Voor gebouwen die over een mechanisch ventilatiesysteem beschikken is het belangrijk dat ze het systeem voortdurend draaiende houden, liefst 24 uur per dag. Wel kan het in een lagere stand worden geschakeld wanneer er geen medewerkers aanwezig zijn. Als er geen mechanische ventilatie aanwezig is, moet er voldoende natuurlijke verluchting worden voorzien. Hierbij primeert de gezondheid van de medewerkers op het comfort. Een extra dikke trui is een betere keuze.

# 2. Gebruik kwalitatieve buitenluchtfilters

Ventilatiesystemen bevatten buitenluchtfilters die het binnenklimaat beschermen tegen fijnstof, pollen en andere ongewenste deeltjes. Sommige fabrikanten zoals Zehnder geven aan dat het ook bescherming biedt tegen virussen. De REHVA geeft aan dat hier in zekere mate een bron van waarheid in schuilt en dat ook coronavirusdeeltjes worden opgevangen door de vezels van de filter, zonder dat er 100% effectiviteit kan worden gegarandeerd.

Het gebruik van kwalitatieve buitenluchtfilters wordt aangeraden, maar volgens de REHVA is het niet noodzakelijk om ze voortijdig te vervangen. Bij verstoppingen is vervangen dan weer wel nodig omdat de ventilatie in het gebouw dan minder effectief is.

Binnenklimaatsysteem

# 3. Aanpassingen aan binnenklimaatsystemen

Eerst en vooral geeft de REHVA aan dat het niet noodzakelijk is om het warmtewiel uit te schakelen of de ventilatiekanalen te reinigen, op voorwaarde dat de andere adviezen worden gerespecteerd. Daarnaast geeft het aan dat het verhogen van de luchtvochtigheid geen positieve effecten heeft. Enkel bij luchtvochtigheidspercentages van 70 tot 80 procent is er een verschil merkbaar, maar dergelijke percentages zijn om andere redenen onwenselijk.

Wel raadt de REHVA aan om centrale luchtcirculatie te vermijden en de recirculatiedempers af te sluiten. Dit doe je ook wanneer er afvoerluchtfilters aanwezig zijn, omdat die geen virusdeeltjes kunnen filteren. Ook ventilatorconvectoren hebben dit probleem en worden beter uitgeschakeld.

# 4. Vertrouw niet alleen op hulpmiddelen

De experts van REHVA geven aan dat ruimteluchtreinigers en uv-reinigingsapparatuur nuttig kunnen zijn, maar dat ze geen vals gevoel van veiligheid mogen geven. Ruimteluchtreinigers met een HEPÄ-filter zijn vooral een goede oplossing in kleine en afgesloten ruimtes waar een goede ventilatie nagenoeg onmogelijk is. Uv-reinigingsapparatuur, zoals het ook in de medische sector wordt toegepast, kan eventueel worden gebruikt om bepaalde hulpmiddelen te reinigen. Desondanks blijft een goede ventilatie en een gedegen handhygiëne belangrijker.

# 5. Bijzondere aandacht schenken aan sanitaire ruimtes

Ten slotte benadrukken de onderzoekers dat sanitaire ruimtes extra aandacht moeten krijgen. Hier is het nog belangrijker om 24/24 te ventileren. Bovendien raden ze aan om de toiletten door te spoelen met gesloten deksels. Viroloog Steven Van Gucht bevestigde dat laatste recent, maar blijft benadrukken dat het uitgebreid wassen van de handen na ieder toiletbezoek minstens even belangrijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here