DELEN

Een chronisch vocht te kort kan op het lange termijn meer schade aanrichten aan je gezondheid dan veel mensen denken. Wanneer je te weinig drinkt zijn de eerste symptomen dat je dorst krijgt en je mond en keel droog aanvoelen. Automatisch ben je geneigd om wat te gaan drinken. Maar wanneer je voor een te lange tijd te weinig water drinkt kunnen er ook andere symptomen zich aandienen. Vocht is nodig om alle lichaamsdelen goed te laten functioneren. Het is dan ook nodig om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken om je lichaam gezond te houden en je organen goed te laten functioneren.

Slechte adem

Als je lichaam steeds een te kort heeft aan vocht zal je sneller last hebben van een slechte adem dan wanneer je goed gehydrateerd bent. In speeksel zitten bacteriën die ervoor zorgen dat etensresten en andere stoffen kunnen worden verteerd. Wanneer je een droge mond hebt door te weinig speeksel spreekt het voor zich dat etensresten niet goed kunnen worden verwijderd. Dit veroorzaakt een slechte adem en het gevoel van een droge mond.

Concentratieproblemen

Je hersenen bestaan voor zo een 80% uit vocht. Om je brein goed te laten functioneren is dus veel water nodig. Wanneer je te weinig drinkt zal je merken dat je een slechte concentratie hebt en jezelf niet goed kan focussen op je doelen. Je bent snel geprikkeld en hebt geen energie om je in te zetten voor belangrijke zaken. Drink dus voldoende water om je hersenen optimaal te laten werken. Zeker in drukke tijden vergeten sommige mensen juist goed te drinken.

Loomheid

Wanneer je voor een lange periode in een hoge temperatuur bent zoals tijdens vakantie kan je lichaam een teken van loomheid vertonen wanneer je een tekort aan vocht hebt. Dit wordt veroorzaakt door een te lage bloeddruk. Alle energie gaat naar het in balans houden van de bloedsomloop. Omdat dit bij gebrek aan vocht veel energie kost voel je je futloos en loom.

te-weinig-water-2

Lees ook: 6 tips om je metabolisme te versnellen!

Constipatie

Constipatie komt voor bij mensen die voor een hele lange tijd te weinig vocht binnen krijgen. Je darmstelstel heeft veel vocht nodig om alle belangrijke voedingstoffen op te nemen. Daarnaast is er veel vocht nodig om de overtollige stoffen en ontlasting naar buiten te werken. Het vocht werkt als een soort smeersel voor je darmen. Wanneer je een te kort hebt aan vocht zal je dus een moeizame stoelgang hebben.

Verhoogde hartslag

Een vocht te kort heeft ook grote gevolgen voor je hart en je hartritme. Een hartritmestoornis door dehydratie ontstaat wanneer je voor een aantal weken een groot vocht te kort hebt. Het bloedplasma volume wordt minder met als gevolg dat het bloed stroperig wordt en minder goed rond gepompt kan worden.

Schilferige huid

Je huid is je grootste orgaan en gebruikt dan ook het meeste vocht van allemaal. Vocht is hard nodig om je huid elastische te houden. Het spreekt dus voor zich dat wanneer je huid een tekort heeft aan vocht deze droog en schilferig wordt. Door vocht te kort ontstaan er ook snel rimpels in de huid. Om je huid zo lang mogelijk jong te houden is het noodzakelijk om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken.

Drink jij genoeg water? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here