DELEN

Het is 22.00 ’s avonds en je zit op de bank, je voelt je ogen dichtvallen en besluit naar bed te gaan. Lekker slapen en morgenochtend weer fris opstaan. Eenmaal in bed lig je uren te woelen en naar het plafond te staren. Iedereen komt weleens moeilijk in slaap, de een meer dan de ander. Dat terwijl een goede nachtrust essentieel is! Wat kun je nu het beste op zulke momenten doen? Hieronder 7 tips om sneller in slaap te vallen. Welterusten!

1. Zorg voor een relaxte slaapomgeving

Een goed begin is het halve werk! Zorg dus dat je een ontspannen slaapomgeving, zonder al te veel afleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de juiste slaaptemperatuur, een comfortabel bed en goed verduisterende gordijnen. TIP: zet een raampje op een kier zodat er frisse lucht binnenkomt!

2. Drink geen Cafeïne vlak voor het slapen

Cafeïne zorgt voor energie en dit kunnen we niet gebruiken als we willen slapen. Zorg dat je in ieder geval na 18:00 geen cafeïne houdende dranken meer nuttigt. Het beste kun je al na de lunch stoppen met koffie, cola en energiedrankjes!

3. Sport niet vlak voor het slapen

Sporten is natuurlijk hartstikke gezond en het zorgt ook zeker voor een goede nachtrust. Ga alleen niet vlak voor het slapen sporten. Dit werkt namelijk averechts. Zo is je lichaam nog erg actief als je wil slapen. Over het algemeen heeft een menselijk lichaam zo’n 3 uur nodig om af te koelen en tot rust te komen.

4. Geen computerschermen

Zorg dat je minstens een uur voor het slapengaan niet meer op je smartphone, tablet, computer of televisie kijkt. Het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen hebben alles behalve een positief effect op de slaap. Zet bovendien je notificaties uit, zodat je niet gestoord wordt tijdens het slapen.

tips-beter-slapen

5. Geen wekker naast je bed

Wanneer je niet kunt slapen en steeds op de wekker kijkt, zul je nog moeilijker in slaap vallen. Je raakt restrest omdat je precies kunt zien hoeveel kostbare uurtjes je nog over hebt om te slapen. Zorg dus dat je de wekker uit het zicht zet. Niet te ver weg natuurlijk, je wilt hem wel kunnen horen de volgende ochtend.

6. Drink thee

Warme dranken zorgen ervoor dat je lichaam tot rust komt. Met name Kamillethee is een ontspannend drankje, dat tevens een angstverminderende werking heeft. Drink voor het slapen een kopje kamillethee en je zult heerlijk rustig slapen!

tips-beter-slapen

7. Ritme

Het is belangrijk dat je elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat en ’s ochtends vervolgens rond dezelfde tijd opstaat. Zo raakt je lichaam gewend aan het ritme en zul je makkelijker in slaap vallen. Zorg er ook voor dat je minstens 7 uur per nacht slaapt! Bij te weinig slaap zal je lichaam meer van het stofje cortisol aanmaken, wat voor meer stress zorgt. Meer weten over stress? Eerder schreven we over ‘Alles wat je moet weten over Stress’.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here