Als je het woord stress hoort denk je vaak automatische aan iets negatiefs, iets wat niet fijn is om te ervaren. Maar wist je dat, dat het af en toe ervaren van stress een positieve uitwerking op je kan hebben? Het zorgt er namelijk voor dat je wordt aangezet tot presteren en ondernemen. Het zorgt ervoor dat je je grenzen verlegt.
Hoe ontstaat stress eigenlijk?
Stress is een beknopte benaming voor vele factoren die er samen voor zorgen dat je stress ervaart. Het komt er simpel gezegd op neer dat je stress ervaart wanneer je voor een langere periode onder veel druk of spanning staat.
Die druk kan ontstaan door verschillende factoren. Je bent bijvoorbeeld ontevreden over je huidige baan, je moet aan te veel strakke deadlines voldoen of misschien zit je tijdelijk in financiële onzekerheid. Het is heel normaal dat je je in deze situaties opgejaagd voelt.
Meer stress dan 50 jaar geleden
Het woord stress is pas in de 20e eeuw ontstaan. Het is niet dat ze voor die tijd geen stress ervaarde maar men leefde toen een wat ‘simpeler’ leven. Tegenwoordig zijn er zoveel keuzes om te maken. Denk alleen maar eens aan een studiekeuze, of de keuze die je moet maken over welke richting je met je baan op wilt. Zeker nu het leven online ook nooit meer stil staat kan het zijn dat je hierdoor een bepaalde druk voelt. Je wilt op de hoogte blijven van wat je vrienden doen, waar ze zijn en welke hotspot je deze week echt niet mag missen.
Symptomen die ontstaan bij langdurige stress.
Stress kan veel symptomen veroorzaken. Vaak begint het met een aanhoudende vermoeidheid waardoor je je echt uitgeput voelt. Ook na een goede nachtrust voel je je uitgeput bij het opstaan. Je kan daardoor weer sneller slaapproblemen ontwikkelen. Sommige mensen verliezen in een periode met veel stress ook vele kilo’s, vaak gaat dit in combinatie met eetproblemen omdat stress je eetlust verminderd.
Je hoeft niet alleen last te krijgen van lichamelijke klachten want als je veel stress ervaart ben je vaak ook prikkelbaar naar je omgeving toe. Alles kost te veel energie en je hebt geen zin om dingen te ondernemen.
Burn-out
Als je te lang in een periode van stress zit kan dit zelfs doorslaan naar een burn out. Een burn out is eigenlijk het eindstadium van jarenlange stress. In Nederland zit 1 op de 6 mensen thuis met een burn-out. Dit is veel te veel!
Stress aanpakken
Zorg ervoor dat je snel ontdekt wat bij jou de stress veroorzaakt. Kun je er meteen iets aan veranderen? Doe dat dan! Probeer er zo positief mogelijk mee om te gaan. Probeer ondanks de vermoeidheid ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Eet gezond, onderneem leuke dingen met vrienden waardoor je weer positieve energie krijgt.
Loslaten
Soms is loslaten het enige juiste om te doen in stresssituaties, zeker als je niks aan de situatie kan veranderen. Vraag jezelf af of het echt nodig is om je er iedere dag zo druk over te maken. Probeer zoveel mogelijk te lachen en van de kleine dingen te genieten en je zult merken dat je dan vanzelf minder stress ervaart!