DELEN

Waarschijnlijk heb je steeds het goede voornemen om actiever en gezonder te gaan leven. Dat is verstandig en daarom ook aan te raden om te letten op de bestanddelen van je voeding. Misschien weet je nog uit de biologie- en scheikundelessen uit je middelbareschooltijd wat bepaalde bestanddelen zijn, zoals eiwitten en vitaminen. Maar er zijn ook essentiële onderdelen in ons voedsel die je wellicht minder bekend in de oren klinken. Weet je bijvoorbeeld nog wat een aminozuur precies is? En weet je hoe belangrijk ze voor je zijn en waarom je lichaam ze nodig heeft?

Essentiële en niet-essentiële aminozuren

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten heb je nodig voor je spierweefsel, maar ook voor de aanmaak van enzymen, het precisiegereedschap waarmee je lichaam allerlei ingewikkelde biologische reacties mogelijk maakt. Onze lichaamseigen eiwitten bestaan uit twintig verschillende aminozuren. Je DNA bepaalt welke aminozuren aan elkaar gekoppeld worden tot een werkend eiwit. Een aantal aminozuren maakt je lichaam zelf aan, uit andere aminozuren, maar ook uit andere stoffen die in je voeding voorkomen. Er zijn echter ook een aantal essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan produceren. Deze moeten in je voeding zitten, wil je optimaal kunnen leven en functioneren.

Eiwitrijk voedsel, met juiste verhouding voor elk aminozuur

Als je gevarieerd eet en in je dagelijkse voeding genoeg eiwitrijk voedsel hebt zitten, is de kans groot dat je voldoende aminozuren in goede verhoudingen tot je neemt. Eet je minder gevarieerd, dan bestaat er een kans dat je van een essentieel aminozuur te weinig binnenkrijgt. Vlees, vis, gevogelte, champignons en plantaardig voedsel als peulvruchten, zijn alle belangrijke eiwitbronnen. Je lichaam breekt het eiwit in je voedsel af en gebruikt de losse aminozuren als bouwstenen voor je eigen lichaamseigen eiwitten. Omdat al deze eiwitbronnen een eigen samenstelling van aminozuren hebben, is variatie essentieel. Zo weet je zeker dat je nooit met een tekort aan essentiële aminozuren te kampen krijgt.

Meerwaarde van voedingssupplementen met aminozuren

Meerwaarde van voedingssupplementen met aminozuren

Echter, ook al let je op je voedsel en zie je het belang van variatie, toch wil dit niet zeggen dat je altijd op de meest optimale manier aan je eiwitten en aminozuren komt. In bepaalde situaties heeft je lichaam een hogere eiwitbehoefte en vraagt dus om meer essentiële aminozuren. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschap of een intensief trainingsprogramma waarbij je extra spiermassa moet kweken. Of een revalidatieproces na een stevige blessuren of een vervelende ziekte, waarbij je conditie achteruit gegaan is en je misschien wel spiermassa bent kwijtgeraakt. Je zou dit kunnen oplossen door meer eiwitrijk voedsel te eten, maar vaak krijg je dan ook extra calorieën binnen waar je misschien niet op zit te wachten. Vul dan je dagelijkse voeding aan met verrijkte supplementen uit ons assortiment. Dan weet je zeker dat je nog steeds verantwoord en gezond eet, maar je loopt geen kans op tekorten van welk aminozuur dan ook.

Supplementen van hoge kwaliteit

Heb je het vermoeden dat je van een bepaald essentieel aminozuur te weinig binnenkrijgt? Kijk dan eens welke voedingssupplementen met dit aminozuur verrijkt zijn. Er zijn diverse voedingssupplementen en eiwitrijke voedingsmiddelen afkomstig van leveranciers die bewezen kwaliteit leveren. Je kunt ze zelf online eenvoudig online bestellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here