In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een banaan eten gezond. Oké, een banaan bevat wat meer calorieën dan andere fruitsoorten, maar dat weegt niet op tegen de vele voordelen. Bananen zijn erg voedzaam en ze geven je veel energie op lange termijn. Ze bevatten veel antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Maar er zijn nog meer redenen waarom je iedere dag een banaan zou moeten eten. Lees hier vijf keer waar een banaan goed voor is!

1. Banaan eten: erg voedzaam
Wanneer banaan eten? Bananen zijn één van de meest voedzame fruitsoorten. Daarom zijn ze een perfect voedingsmiddel voor het ontbijt. Zo kan je je dag met maximale energie beginnen! Een banaan bevat onder andere volgende voedingsstoffen: een hoog gehalte aan vezels, veel antioxidanten, mineralen (kalium, koper, magnesium en mangaan), koolhydraten en proteïnen.
Welke vitamine zit in banaan? Bananen zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C is goed voor je immuunsysteem en zorgt voor een vlot herstel als je verkouden bent of de griep te pakken hebt. Daarnaast bevatten ze veel vitamine B6. Deze vitamine is goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor je gemoedstoestand.
Bananen bevatten het gelukshormoon serotonine. Veel bananen eten is dus niet alleen gezond, maar je wordt er ook een stuk vrolijker van! Heb je veel last van stress? Een banaan tegen stress kan zeker helpen, maar wonderen hoef je natuurlijk niet te verwachten. Het is niet zo dat al je zorgen ineens zullen verdwijnen. Was dat maar zo!
2. Banaan goed voor je bloedsuikerspiegel
Bananen eten gezond? Jazeker! Bananen zijn rijk aan pectine, een oplosbare vezel die helpt om je bloedsuikerspiegel te reguleren nadat je eet. Hierdoor kan je je eetlust controleren en het legen van je maag vertragen. Eet bij voorkeur minder rijpe bananen (maar niet wanneer ze helemaal groen zijn), zo lukt het beter om je glycemische index te reguleren. Dit zal je helpen om suikerpieken te voorkomen die andere zoete fruitsoorten soms veroorzaken. Heb je diabetes? Dan kan je rijpe bananen beter vermijden.

3. Iedere dag een banaan eten verbetert je spijsvertering
Een middelgrote banaan bevat twee soorten vezels: pectine (zie vorig puntje) en zetmeel. Deze twee vezels verbeteren je spijsvertering op een positieve manier. Zetmeel ‘ontsnapt’ van de route van je spijsvertering om meteen naar je dikke darm te gaan, waar het als voeding werkt voor gezonde darmbacteriën. Een gezonde darmflora staat gelijk aan een goede gezondheid: je neemt voedingsstoffen beter op en voorkomt verstoppingen. Ook pectine helpt bij het beschermen en zorgen voor de gezondheid van je darmen.
Bananen werken ook als een zogenaamd anacidum. Een anacidum is een stof die maagzuur tegenwerkt. Op die manier wordt je maagzuur geneutraliseerd en wordt de kans op een maagzweer kleiner.
4. Banaan is goed voor je hart
Kalium is een belangrijk mineraal wanneer het aankomt op de gezondheid van je hart, zeker voor het reguleren en balanceren van je bloeddruk. Als je iedere dag een banaan eet, hou je je kaliumwaarden goed op peil. Veel bananen eten is dus goed voor je hart. Het zou zelfs de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.
5. Bananen tegen een kater en ochtendmisselijkheid
Gisteren zwaar doorgezakt? Een banaan kan helpen om sneller van een kater verlost te raken. Het beste is om ’s ochtends een milkshake met banaan en honing te maken. De banaan zorgt ervoor dat je maag sneller herstelt (zie puntje 3) en de honing herstelt de aangetaste suikerwaarden in je bloed. Ook bij ochtendmisselijkheid of zwangerschapsmisselijkheid kan een banaan verlichting bieden!

Hoeveel bananen mag je eten per dag? Iedere dag één banaan eten is voldoende om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Als je fanatiek sport, dan mag je meer bananen eten per dag. Een banaan geeft je veel energie op lange termijn en dat kan je als topsporter natuurlijk goed gebruiken. Hier kan geen enkel energiedrankje tegenop! Bovendien krijg je door het eten van een banaan ook veel vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten binnen, wat je als topsporter alleen maar ten goede komt!
Lees ook: Recept: 3 x gezonde banaanpannenkoeken