DELEN

Heb jij last van bedampte brilglazen? Door de pandemie moeten we dikwijls een mondmasker dragen om onszelf en anderen te beschermen. Echter gaan een bril en een mondmasker niet altijd goed samen. Is je bril bedampt door mondmasker? Met deze tips kan je een bedampte bril door mondmasker voorkomen!

bedampte brilglazen

Bedampte brilglazen

Als je een mondmasker draagt, ontsnapt de warme lucht die je uitademt via je neus of mond naar boven. De waterdamp slaat neer op je brilglazen, die natuurlijk een stuk kouder zijn. Het resultaat? Condensvorming in fijne druppeltjes die een bedampte bril veroorzaken. Hoe voorkomen dat bril beslaat met mondmasker? Deze tips kunnen alvast een handje helpen!

Bedampte bril door mondmasker voorkomen

1. Sluit je mondmasker goed aan

Dit is de eerste tip om bedampte brilglazen tegen te gaan: zorg dat je het masker goed op je neus plaatst zodat het nauw aansluit en zich aanpast aan de vorm van je neus. Het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk ruimte tussen je huid en het mondmasker zit. Op die manier zal er minder uitgeademde lucht naar boven ontsnappen. Dit lukt het beste met mondmaskers met een metalen staafje bovenaan je neusbrug. Hiermee kan je het masker goed aandrukken ter hoogte van je neus.

2. Was je bril met zeepsop

Is je bril bedampt met mondmasker? Eén van de tips tegen aandampen bril is om je bril te wassen met zeepsop voordat je hem wilt opzetten. Schud er even mee en laat hem aan de lucht drogen of droog hem af met een zacht doekje. Zo blijft er een fijn zeeplaagje achter op je bril, waardoor de watermoleculen nauwelijks tot geen condens zullen vormen. Deze watermoleculen moeten zich dan ineens gaan verdelen en creëren zo een transparant laagje.

3. Plooi een papieren zakdoek

Tips beslagen bril mondkapje? Plooi een papieren zakdoek horizontaal en plaats het tussen de bovenkant van je masker en je huid, dus op je neusbrug. Het papieren zakdoekje zal het vocht uit je adem absorberen zodat er geen condens wordt gevormd. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar geen kat die het ziet onder je mondmasker!

bedampte bril

4. Gebruik plakband

Tips mondkapje en bril? Neem een hechtpleister en plak deze op de bovenkant van je masker, ter hoogte van je neusbrug. Ook op deze manier kan je vermijden dat er bovenaan warme lucht ontsnapt naar je bril. Met een hechtpleister wordt overigens een pleister bedoeld die je gebruikt om kompressen vast te plakken op je huid.

5. Gebruik anticondensproducten

Tenslotte bestaan er ook anticondensproducten in de vorm van een spray of doekjes, die speciaal gemaakt zijn voor bedampte brilglazen. Door onderweg altijd een spray of een pak doekjes mee te nemen, kan je overal een bedampte bril door mondmasker voorkomen!

Zo, met deze tips kan je bedampte brilglazen door mondmasker voorkomen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je bril door lenzen te vervangen. Met lenzen is een beslagen bril helemaal verleden tijd!

Lees ook: 5 tips voor een gezond binnenklimaat in coronatijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here