DELEN

Gieren de zenuwen door je lijf als je moet bellen? Gaat je hart sneller kloppen als je een onbekende oproep krijgt? En stuur je liever een sms of een WhatsApp berichtje? Grote kans dat je last hebt van belangst of telefoonangst. Dankzij e-mail, social media, WhatsApp en sms kan je veel dingen regelen zonder dat je moet bellen. Maar soms zijn er momenten dat je niet anders kan dan bellen. Met deze tips verloopt je volgende telefoontje een stuk makkelijker!

belangst

Angst voor bellen: hoe komt dat?

Mensen zijn gericht op non-verbale communicatie en bij bellen ontbreekt de lichaamstaal. Je ziet iemands gezicht niet waardoor het moeilijker is om te lezen wat iemand denkt. Omdat er een deel van de communicatie ontbreekt, kan je bellen eng vinden. Zeker bij mensen die je nog niet eerder hebt gesproken. Je kent deze persoon niet en je weet dus ook niet wat je kan verwachten. Het kan ook dat je je zorgen maakt over de reactie van de persoon die je belt. Of misschien ben je bang om domme dingen te zeggen en er andere mensen meeluisteren. Deze angsten kunnen ervoor zorgen dat het telefoongesprek niet vlot verloopt.

bel angst

Belangst: zo pak je dat aan!

1. Bereid je gesprek voor

Angst om te bellen? Het klinkt misschien stom, maar het oefenen van je telefoongesprek kan je meer zelfvertrouwen geven. Zorg dat je niet gestoord kan worden en er niemand meeluistert, dat neemt al veel spanning weg. Denk vervolgens na waarom je gaat bellen. Schrijf neer wat je allemaal wil zeggen of vragen. De begroeting is vaak het moeilijkste, vaak volgt de rest vanzelf. En als je het niet meer weet, dan spiek je even op je papiertje. Voer je telefoongesprek een paar keer hardop alvorens je écht belt. Als dat onwennig voelt, kan je ook mompelen of fluisteren.

2. Hardop nadenken is niet erg

Het perfecte telefoongesprek bestaat niet. Stel dat er een stilte valt omdat je niet weet wat je moet zeggen, besef dan dat dit helemaal niet erg is. Benoem dat je even aan het nadenken bent en kijk naar je spiekbriefje om de draad weer op te pakken. Er zijn altijd twee mensen in gesprek en je bent waarschijnlijk niet de enige die eens een stilte laat vallen.

3. Durf nee te zeggen aan de telefoon

Een reden waarom veel mensen niet durven te bellen is omdat ze dan meteen moeten antwoorden op een vraag. Leer gerust nee te zeggen aan de telefoon. Je hoeft niet meteen een antwoord te geven als je dat niet wilt. Heb je nog wat bedenktijd nodig? Zeg dan dat je er nog even over wil nadenken en je later terug zal bellen. Daar is niets mis mee!

4. Neem de telefoon meteen op

Mensen met bel angst hebben de neiging om hun telefoon te laten bellen tot het op voicemail springt. Maar terugbellen na een voicemail is meestal nog erger. Door niet op te nemen, stel je het bellen uit en zal je angst om te bellen fobie alleen maar erger worden. Wil je van je bellen fobie af? Neem volgende keer dan direct je telefoon op.

5. Oefenen is de boodschap

Als je een angst voor telefoneren hebt, dan vind je het waarschijnlijk niet leuk om te lezen, maar door te oefenen zal je belangst verminderen. Hoe vaker je aan de telefoon hangt, hoe gemakkelijker het wordt. Bel volgende keer dus eens naar de klantenservice in plaats van te e-mailen. En bel eens vaker naar je vrienden in plaats van een WhatsApp berichtje te sturen. Oefening baart kunst!

Heb jij ook bel angst? Heb jij nog andere tips om bellen makkelijker te maken? We zijn benieuwd naar je reactie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here