DELEN

Dat bewegen goed is voor jouw fysieke en mentale gezondheid, hoeven we vast niet tot vervelens toe te benadrukken. Dat heb je intussen waarschijnlijk al honderden keren mogen aanhoren. En zelfs de Romeinse dichter Juvenalis wist het al toen hij Mens sana in corpore sano in één van zijn satiren neerpende. Hoe dan ook zijn de bewegingsmogelijkheden groot. Heel groot. Sommigen kiezen ervoor het vuur uit de sloffen te lopen, terwijl nog anderen rondhangen in de fitness. Ook mountainbiken blijkt echter een wel heel gezonde keuze te zijn.

De garantie voor een goede zuurstoftoevoer

Sporten in de buitenlucht heeft altijd wel een aantal extra voordelen te bieden. Tenzij je natuurlijk naast ArcelorMittal woont. Maar mountainbiken doen we over het algemeen in de bossen. En daar is de lucht nog heel gezond. Omdat we voortdurend versnellen, trappen en ons fysiek inspannen zorgt het voor een goede zuurstoftoevoer. En daar plukt het hele lichaam de voordelen van. Je zou voor minder naar de fietsenwinkel snellen.

Mountainbiken is een complete activiteit

Bij het mountainbiken heb je niet alleen uithoudingsvermogen nodig maar moet je ook voortdurend versnellen en doseren. Hierdoor train je jouw fysieke conditie op een gezonde manier. Je traint immers niet alleen jouw longcapaciteit maar ook het uithoudingsvermogen. Een echte cardiotraining, maar dan op een leuke manier. Maar misschien ben ik gewoon niet zo’n fan van cardiofitness.

Hoe dan ook mogen jouw spieren op een aantal voordelen rekenen. Met de mountainbike train je immers niet alleen de beenspieren maar ook de heupgordelspieren, de dijen en de armspieren. En bovenal onderhoud je jouw evenwichtsgevoel. Vooral wanneer je een dagje ouder wordt, is het trainen van de bewegingscoördinatie geen overbodige luxe.

Mountainbiken en genieten van de stralende zon

Van het kantoor naar de auto naar de sofa. Dat wij Vlamingen met een chronisch vitamine D-tekort te kampen hebben, hoeft eigenlijk niemand te verbazen.

Ook hier brengt mountainbiken soelaas. Want we zijn heerlijk buiten en vergaren zo een extra portie vitamine D. Niet onbelangrijk, want vitamine D helpt de opname van calcium en fosfor te verbeteren en zorgt zo voor een betere botgesteldheid, een verlaging van het diabetesrisico en een betere hartgezondheid. Bovendien zouden we er ons ook gelukkiger door voelen en zou het de kans op depressies verkleinen. Niet voor niets nemen de zelfmoordcijfers toe tijdens de donkere wintermaanden.

De mentale voordelen van mountainbiken

Eindigen doe ik dan weer met de uitspraak van onze goede vriend Juvenalis. Want echt, sport heeft heel wat mentale voordelen te bieden. Het verzet je gedachten en je voelt je beter. Je bouwt aan extra zelfvertrouwen en je vindt een ideaal evenwicht tussen lichaam en geest. Toch hoef ik echt niet in ondoordachte clichés te vervallen, want ook op de wetenschap mag ik me beroepen.

Zo heeft onderzoek aangetoond dat sporten ervoor zorgt dat onze hersenen de stof BDNF aanmaken. De nietszeggende betekenis van die afkorting ga ik je besparen, maar het is vooral belangrijk om te weten dat BDNF het geheugen helpt te verbeteren en ons ook beter doet voelen. Niet voor niets stimuleren de meeste antidepressiva ook de BDNF-productie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here