DELEN

Een bril of lenzen? De keuze tussen lenzen of bril hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Bij die keuze spelen verschillende factoren een rol. Denk aan uiterlijk, comfort, gemak en geld. Lenzen of een bril, ze hebben allebei voor- en nadelen. De een is niet per se beter dan de ander, het is maar net wat jouw voorkeur heeft en wat het beste bij jouw lifestyle past. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor je, waardoor de keuze lenzen vs. bril een stukje makkelijker wordt!

bril of lenzen

Bril of lenzen: de voor- en nadelen

Lenzen of bril: dagelijks gebruik

Lenzen of een bril? Lenzen indoen en uit je oog halen, vergt in het begin wat oefening. Daarnaast moet je je ogen langzaam laten wennen aan het dragen van lenzen. De ene persoon heeft dit er makkelijker mee dan de andere. ’s Avonds doe je lenzen uit. Je bewaart ze dan in speciale bakjes met lenzenvloeistof en ’s ochtends doe je ze weer in. Dit kost wellicht wat meer moeite en tijd dan het op- en afzetten van een bril.

Als je ’s nachts vaak moet opstaan, dan is een bril wellicht handiger. Mocht het gebeuren dat je met je lenzen in slaap valt, dan zal je wakker worden met rode en geïrriteerde ogen. In dat geval bestaan er wel speciale lenzen die je langer in kan houden.

Lenzen hebben ook een goede hygiëne nodig. Wanneer je dit niet goed doet, dan vergroot de kans op infecties en irritaties. Als je hier tegenop ziet, dan kan je eventueel overwegen om daglenzen te gebruiken die je na een dag weggooit. Een bril daarentegen heeft weinig onderhoud nodig en is gemakkelijk schoon te maken met een doekje. Een bril kan wel op je neus en oren drukken en dat kan irriteren.

Lenzen vs. bril: de prijs

Wat is duurder: bril of lenzen? Op lange termijn zijn brillen dikwijls goedkoper dan lenzen. Een bril hoef je meestal niet vaak te vervangen, tenzij hij natuurlijk kapot gaat. Als je tevreden bent over je montuur, kan je indien nodig zelfs alleen je glazen vervangen. Lenzen vervang je dagelijks, wekelijks of maandelijks. Dit zijn kosten die zich blijven herhalen. Bovendien moet je ook regelmatig lenzenvloeistof kopen.

lenzen of bril

Uiterlijk

Lenzen vs. bril? Dan denken we ook aan het uiterlijk. Een bril verandert je uiterlijk en lenzen niet. Dit kan een voordeel zijn wanneer jouw bril je goed staat of als je met je bril een statement wilt maken. Als je verschillende monturen hebt, dan kan je er zelfs eentje kiezen die mooi bij je outfit past.

Lenzen zie je nauwelijks of niet. Bij lenzen kan je wel de kleur van je ogen veranderen door voor gekleurde lenzen te kiezen. Aan jou de keuze of je dit fijn vindt of niet.

Effect op je ogen

Een bril heeft als voordeel dat je niet met je vingers aan je ogen hoeft te zitten. Hierdoor wordt de kans op ooginfecties- en irritaties kleiner.

Contactlenzen laten minder zuurstof door waardoor je last kunt krijgen van droge, vermoeide ogen. Lenzen die je ’s nachts in houdt, kunnen ook de vorm van je hoornvlies veranderen. Dit wordt ook wel orthokeratologie genoemd, wat bijziendheid kan corrigeren, waarbij je moeite hebt om in de verte te kijken. Deze verbetering is slechts tijdelijk. Het kan dus perfect dat je de volgende dag zonder bril of lenzen toch goed kunt zien.

Weersomstandigheden

Een bril heeft als voordeel dat hij de hoeveelheid licht die je ogen bereikt, kan aanpassen aan de weersomstandigheden. Fotochromatische brillenglazen worden donkerder zodra er meer (zon)licht is. Ze beschermen je ogen tegen UV-stralen. Er zijn ook lenzen met UV-filter, maar deze zijn meestal wat duurder. Wist je dat je lenzen ook kunt combineren met een zonnebril?

Als je een bril draagt terwijl het regent, dan zullen de regendruppels je zicht belemmeren, wat bij lenzen niet het geval is. En als je bij koud weer naar binnen gaat, zullen je brilglazen beslaan. Een bril heeft dan weer als voordeel dat hij je ogen beschermt tegen wind, stof en zand. Lenzen en wind zijn niet zo’n goede combinatie, want je ogen kunnen flink gaan tranen als er stof of zand onder je lenzen komt.

lenzen vs. bril

Sporten

Een laatste punt om rekening mee te houden, is sporten. Lenzen hinderen je ogen niet tijdens het sporten, ook niet bij het zwemmen. Ze kunnen niet vallen en/of breken, wat bij een bril wél het geval is.

Zo, dit zijn de voor- en nadelen van een bril en lenzen. Na het lezen van dit lijstje weet je waar je rekening mee moet houden bij jouw keuze. Als je budget het toelaat, kan je voor een bril én lenzen kiezen. Dan heb je van allebei het beste!

Lees ook: Lenzen dragen op vakantie? Hier moet je allemaal op letten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here