DELEN

Het gros van de vrouwen beginnen al jong met het slikken van de anticonceptiepil. Als 15 of 16-jarige is het nu eenmaal vaak de gemakkelijkste uitkomst. Maar die anticonceptiepil doet meer met je dan je denkt.

De voordelen van de anticonceptiepil

Het grootste voordeel van de anticonceptiepil is natuurlijk het gemak. Iedere ochtend tijdens het tandenpoetsen neem je een pil. Is de strip leeg? Dan breekt de periode van ongesteldheid aan. Na een dag of 5 pak je simpelweg de volgende strip erbij en ga je zo iedere maand door. Sommige vrouwen vinden het een groot voordeel dat je de pil door kunt slikken: op die manier sla je de hele ongesteldheid gewoon over. De anticonceptiepil is voor 99 procent betrouwbaar en zou je dan ook moeten beschermen tegen ongewenste zwangerschap. Het is gemakkelijk, redelijk goedkoop en je hoeft er niet meer voor naar de dokter.

De nadelen van de anticonceptiepil

Naast het feit dat de anticonceptiepil gewoon lekker gemakkelijk is, zitten er meer nadelen aan vast dan je zou denken. Veel vrouwen beginnen al jong met het slikken van de pil. De leeftijd waarop zij starten met het gebruiken van de pil, zijn lichaam en hormonen nog volop in ontwikkeling. Het is om die reden dat de meeste vrouwen die tijdelijk stoppen met de pil, aangeven dat ze ‘zichzelf niet meer herkennen’. Hoe je het ook wend of keert, de anticonceptiepil geeft onnatuurlijke hormonen af. Deze hormonen werken om een zwangerschap te voorkomen, maar hebben ook een grote invloed op de natuurlijke hormoonhuishouding. Wanneer er gestopt wordt met de pil zijn er dan vaak ook grote verschillen te merken zoals:

  • Gewichtsverlies
  • Verhoogd libido
  • Emotionele schommelingen
  • Een ‘onverzadigbaar’ gevoel
  • Meer energie
  • Minder huidklachten

… en ga zo nog maar even door. Het feit dat er zoveel verschillen te merken zijn wanneer de ‘synthetische’ pil gestopt wordt en het lichaam haar werk weer doet, zegt eigenlijk al genoeg.

Alternatieven voor de anticonceptiepil

Gelukkig zijn er naast de pil nog genoeg vervangers op de markt. Zo is de meest natuurlijke manier van anticonceptie het gebruik van condooms. Op deze manier kan het lichaam haar natuurlijke patroon aanhouden (en dat is ook wel zo gezond) en voorkom je ongeplande zwangerschap. Nu vinden niet alle vrouwen het gevoel van een condoom even prettig, maar gelukkig zijn er allerlei soorten, maten en smaakjes op de markt. Mocht je nu echt niet van condooms houden, dan kun je altijd alternatieven als het spiraaltje en de prikpil nog overwegen. Houd wel in het achterhoofd dat het hier wederom om ‘synthetische’ hormonen gaat, net als bij de pil.

condoom

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here