DELEN

Ons lichaam is een complex systeem van allerlei organen die stuk voor stuk belangrijk zijn. Het op tijd signaleren van problemen is dan ook essentieel om erger te voorkomen. Bijzondere aandacht gaat dan ook uit naar het hart, dat zorgt immers voor de toevoer van bloed door het hele lichaam. Een probleem met het hart valt dan ook direct op. Dat geldt zowel voor mannen als vrouwen. Klachten die bijvoorbeeld wijzen op een hartinfarct kunnen per geslacht duidelijk verschillen. Weet je die specifieke symptomen van een hartinfarct bij een vrouw te herkennen, dan kun je vaak een verergering van de situatie voorkomen door adequaat in te grijpen.

Vage verschijnselen kunnen duiden op een hartinfarct bij de vrouw

Het snel herkennen van een hartinfarct kan vaak levens redden. In het geval van een man zijn de symptomen duidelijk en kan er snel medische hulp worden ingeroepen.Klachten als pijn op de borst, plotseling, zonder duidelijke reden zweten en een uitstralende pijn naar de armen en de kaak, duiden vaak op een hartinfarct bij de man. Het herkennen van symptomen die wijzen op een hartinfarct bij een vrouw zijn minder duidelijk, het gaat dan vaak om vage klachten die niet direct in verband kunnen worden gebracht met een acuut hartprobleem.

Voortekenen van een hartinfarct bij een vrouw

Het voorkomen van ernstige schade aan het hart door een hartinfarct bij vrouwen vergt kennis van specifieke symptomen. Uiteraard wijst niet elk afzonderlijk symptoom op een hartinfarct, maar een combinatie van symptomen kan wel een duidelijke aanwijzing zijn voor een naderend probleem. Onderzoek toont aan dat er al enige weken voor een hartinfarct plaats vindt, al diverse klachten zijn waar te nemen. Door goed te letten op de symptomen, zoals een ernstige vermoeidheid, slaapproblemen en kortademigheid, kan je vaak veel leed voorkomen.

hartinfarct

Lees ook: Deze dingen doe je als vrouw beter niet volgens de gynaecoloog!

Voortekenen van een hartinfarct bij een vrouw

De volgende opsomming van symptomen kunnen wijzen op een hartinfarct bij vrouwen:

 • Plotselinge duizeligheid, een gevoel van zwakte
 • Acute vermoeidheid zonder aanwijsbare reden
 • Kortademigheid / benauwdheid
 • Slaapproblemen zoals slapeloosheid
 • Pijn in de maagstreek, eventueel gecombineerd met misselijkheid
 • Branderig gevoel in de regio van het borstbeen
 • Pijnlijk gevoel tussen de schouderbladen
 • Pijn in de nek
 • Drukkend of beklemmend gevoel in de borststreek
 • Onregelmatige hartslag / hartkloppingen
 • Klachten in de maagstreek

Naast het letten op bovenstaande symptomen is het van belang extra kritisch te zijn als je met de klachten naar de huisarts gaat. In veel gevallen worden de klachten niet direct gesignaleerd als kenmerken van een hartinfarct bij een vrouw, maar wordt te vaak gedacht dat het gerelateerd zou zijn aan de overgang.

Het risico op een hartinfarct bij een vrouw beperken

Net als mannen, kunnen ook vrouwen veel doen om het risico op hartproblemen zoals een hartinfart te voorkomen. Een gezond eetpatroon, veel beweging en stoppen met roken heefteen aantoonbaar positief effect op de conditie van het hart. Ook overgewicht speelt een niet onbelangrijke rol bij het ontstaan van een hartinfarct bij vrouwen. Onderzoek door de Amerikaanse Hearttruth Campagne voor vrouwen geeft aan dat door het nemen van dergelijke maatregelen, het risico op een hartinfarct met 82% daalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here