DELEN

Een comfortabel leven is iets wat iedereen zichzelf toewenst. Terecht overigens, want wie wil er nu niet genieten van het leven. Een goed leven is niet per definitie ook gezond. Met de toename van de welvaart komen er ook steeds meer gezondheidsklachten boven drijven waaronder het gemiddelde gewicht. Als we de huidige statistieken erbij pakken dan zien we dat we in de afgelopen 50 – 60 jaar behoorlijk zijn aangekomen. Sterker nog, het gemiddelde gewicht van de huidige vrouw is gelijk aan het gewicht van de man in de 60’er jaren. We worden dus zwaarder en dat is niet altijd gezond. Het wordt echter pas problematisch als we eens kritisch kijken naar ons BMI, de verhouding tussen onze lengte en het gewicht wat we meedragen. Steeds meer mensen hebben een BMI van 25 of meer, iets wat gelijk staat aan overgewicht, daar zijn een aantal belangrijke redenen voor aan te wijzen.

Te veel calorieën

Onze huidige levensstijl dwingt ons min of meer om ons eetpatroon aan te passen. Door onze manier van leven blijft er vaak te weinig tijd over om bewust om te gaan met onze voeding, terwijl dit juist wenselijk is. Het gevolg is dat we vaker kiezen voor zogenaamde ‘gemaksvoeding’. Even de maaltijd in de magnetron en we kunnen eten. Deze voedingen zijn echter vaak rijk aan calorieën waardoor we meer binnen krijgen dan strikt noodzakelijk. De lekkere hapjes tussendoor werken ook niet echt beperkend, dus komen we aan. Wat het lichaam immers niet nodig heeft wordt opgeslagen voor mindere tijden en dus stijgt ons gewicht.

oorzaken-overgewicht-2

Te veel koolhydraten

Koolhydraten zijn suikers, en daar moeten we dus voor oppassen. Nu is de meest gemaakte fout dat we denken dat onze voeding niet veel suiker bevat, terwijl het tegendeel waar is. Veel voedingsproducenten voegen juist veel suikers toe aan de voeding om het extra lekker te maken. Door deze extra hoeveelheid suiker voeden we ons lichaam op de verkeerde wijze. De enkelvoudige koolhydraten zorgen juist voor de zogenaamde ‘hongerpieken’. Hierdoor krijgen we niet alleen snel energie, het veroorzaakt ook een gevoel van honger waardoor we dus weer gaan eten.

Te weinig beweging

Vet verbranden is noodzakelijk om op gewicht te blijven, als we dus een lagere verbranding hebben, ontstaat er een situatie waarbij we de ingenomen calorieën niet kwijt raken. Hierdoor komen we aan en zie die extra kilo’s maar eens kwijt te raken. Door de mate van beweging af te stemmen op onze caloriebehoefte zijn we in staat om de gewichtstoename te beperken. Normaliter hebben we slechts 2000 kcal nodig bij een normale dagactiviteit. Heb je een actieve job, dan zal je behoefte iets hoger liggen.

Ken jij iemand met overgewicht? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here