DELEN

Voor het stoppen met roken zijn veel hulpmethoden ontwikkeld. Van nicotineproducten als kauwgum, pleisters en zuigtabletten tot echte medicatie en acupunctuur. En ook de elektrische sigaret hoort in dit rijtje thuis ondanks de vele discussies over de voor- en nadelen. De praktijk laat echter zien dat het stoppen met roken met behulp van een elektrische sigaret, de zogenaamde e-sigaret, wel degelijk een goede ondersteuning kan zijn.

Nicotine verslaving

Nicotineproducten als pleisters, kauwgum en zuigtabletten pakken de verslaving aan nicotine aan. Bij gebruik van deze hulpmiddelen wordt het toegediende nicotinegehalte steeds verder naar beneden bijgesteld. Langzaam afbouwen verminderd immers de ontwenningsverschijnselen, maar het moeilijke hierbij is dat de handeling, het roken zelf, het stoppen met roken nogal eens frustreert.

Medicatie voor verslaving

En dan is er nog medicatie om het stoppen met roken te vereenvoudigen. Er zijn twee soorten medicijnen die eigenlijk een antidepressivum zijn. De precieze werking hiervan op de nicotineverslaving is niet bekend. Men vermoedt dat deze medicatie helpt doordat het ontwenningsverschijnselen onderdrukt waardoor je geholpen wordt met stoppen met roken. Een medicijn dat wel speciaal als hulpmiddel ontwikkeld is zorgt ervoor dat je hersenen minder ontvankelijk worden voor de nicotine waardoor het verlangen naar nicotine afneemt. Maar ook bij deze hulpmiddelen is er de gewoonte van het roken zelf die afgeleerd moet worden.

De gewoonte afbouwen

Roken wordt ook veel geassocieerd met allerlei geluksmomentjes gedurende een dag. Bij de koffie, het wijntje, even als ontspanning. De handeling zelf is minstens zo belangrijk als het effect van de nicotine. Het gebruik van de elektrische sigaret in de strijd om te stoppen met roken is een milde manier om de nicotine verslaving aan te pakken. De handeling zelf, het roken, blijft bestaan waardoor het stoppen met roken een goede kans van slagen heeft. Je omzeilt in ieder geval veel negatieve effecten van het traditioneel roken. De longen worden ontlast doordat er, naast de nicotine, geen extra vervuilende stoffen geïnhaleerd worden. Het nicotinegebruik zelf kan langzaam afgebouwd worden omdat er e-liquids zijn met verschillende nicotinegehaltes en e-liquids zonder nicotine. Wanneer je blijft dampen wordt je nog steeds gezien als roker maar wanneer je dit met een vloeistof zonder nicotine doet heb je toch al veel gewonnen. Stoppen met roken is dan niet helemaal een feit, maar vrij zijn van de nicotineverslaving wel.

De e-sigaret

De e-sigaret

Overigens zijn er allerlei wetenschappelijke studies over het gebruik van de elektrische sigaret die bij elkaar opgeteld geen een duidend advies geven over de mogelijke schadelijkheid van het dampen. De reden hiervoor is dat de e-sigaret gewoon nog niet lang genoeg op de markt is om het effect op lange termijn vast te kunnen stellen. Maar wat wel duidelijk naar voren komt is dat je, net als bij de andere hulpmiddelen, zelf het nicotinegehalte kunt bepalen, en dus kunt afbouwen. Lukt het niet om de nicotine af te bouwen dan heb je in ieder geval de mogelijkheid deze verslavende stof, eventueel in mindere mate, te gebruiken zonder verplicht gebruik te moeten maken van de traditionele sigaret met alle kwalijke gevolgen die daarbij horen. Je ademt dan geen verbrandingsproduct meer in maar schone waterdamp van vloeistoffen met het smaakje dat je lekker vind en je hebt geen last meer van tabaksgeur en gele verkleuringen. Bij Damp-e vind je een groot assortiment e-sigaretten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here