DELEN

Hoe ontstaat gehoorschade? Gehoorschade ontstaat als je gehoor voor een te lange tijd achter elkaar aan te hard geluid wordt blootgesteld. Je kan het vergelijken met takjes die aan een boom zitten. Wanneer het te hard waait kunnen deze takjes afbreken. Dit is precies hetzelfde met je gehoor. Wanneer je voor een te lange tijd aan hard geluid wordt blootgesteld zullen de trillingen van het harde geluid de haartjes in je gehoor kapot maken. Helaas is de schade niet te herstellen. Wees dus extra zuinig op je gehoord. Hoe voorkom je gehoorschade? Lees snel verder naar de volgende 5 tips.

Volume

Wees altijd bewust van het geluid om je heen. Luister je graag muziek, zet dan de volume niet te hoog. Je gehoor zal schade oplopen als het geluid harder is dan 80 decibel. Geluid zoals een kettingzaag of een laag overvliegend vliegtuig zou voor langere tijd gehoor schade kunnen aanbrengen. Wanneer je veel harde muziek luistert doe je er goed aan om tussendoor je gehoor rustpauze te geven.

Concert of festival

Wanneer je vaak naar concerten of festivals gaat let dan op de plaats waar je gaat staan. Probeer niet te dicht bij de boxen te gaan staan. Daar is het geluid het sterkst en kan het de meeste gehoorschade aanrichten.  Tegenwoordig delen ze ook altijd oordoppen uit bij evenementen. Maak hier gebruik van! Dit zijn vaak speciale oordoppen waardoor je de muziek nog goed hoort maar dat je oren goed beschermd zijn tegen gehoorschade.

Koptelefoon

Kies voor een koptelefoon in plaats voor oortjes. Oortjes kunnen tijdens het muziek luisteren meer schade aanbrengen aan je gehoor omdat zijn echt in het oor worden geplaatst. Hierdoor is ook de trilling van de muziek harder. Wil je dus veilig muziek luisteren? Kies dan voor een koptelefoon.

gehoorschade-2

Voeding

Ook voeding kan je een handje helpen om je gehoor goed te beschermen. Wanneer je door voeding je gehoor wilt beschermen is het nodig om veel antioxidanten en gezonde vetten tot je te nemen. Eet veel verse vis en producten die bomvol zitten met antioxidanten. Probeer ook genoeg variatie in je voeding te houden.

Roken

Je verwacht het misschien niet maar roken en meeroken heeft een slechte invoel op de gezondheid van je gehoor. Dit wordt komt omdat voor een gezond gehoor de doorbloeding goed moet zijn. Mensen die roken of meeroken hebben vaak een slechtere doorbloeding. Dit kan dus op lange termijn ervoor zorgen dat je gehoor beschadigd raakt door een verminderen doorbloeding. Stop dus vandaag nog met roken.

Medicijnen

Pas op met het slikken van bepaalde medicijnen. Medicijnen kunnen namelijk vervelende oorsuizen veroorzaken. Het aantal jongeren die last hebben van oorsuizen neemt ieder jaar toe. Oorsuizen is dan een verschijnsel omdat het gehoor is beschadigd. Raadpleeg in dit geval altijd de huisarts. Laat je ook altijd goed informeren tijdens het gebruik van medicijnen of dit schade kan brengen aan je gehoor.

Heb jij gehoorschade opgelopen in het verleden? Laat het ons weten in de comments hieronder!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here