DELEN

Slapende ledematen kunnen heel storend zijn. Het prikkelend en verdoofd gevoel is het gevolg van een beknelling en is in principe niet gevaarlijk, tenzij je de beknelling zou negeren. Het is dus in feite een waarschuwing. Wel kunnen slapende ledematen wijzen op een diepere oorzaak, zoals een tekort aan vitamine B12, suikerziekte of MS. Bij aanhoudende slapende ledematen bezoek je daarom ook maar beter even een arts.

Blijf je ook zonder medische oorzaak alsnog last hebben van slapende ledematen, bijvoorbeeld ten gevolge van activiteiten zoals paardrijden? Dan zijn er gelukkig ook onderstaande vijf tips om vaarwel te zeggen tegen slapende ledematen.

# 1. Voeg Ginkgo Biloba toe aan de dagelijkse voeding

Indien het tintelende gevoel niet ontstaat door een beknelling, heb je mogelijks last van een verminderde bloedtoevoer. Vooral rokers hebben daarom wel eens last van slapende voeten, terwijl ouderen er vooral ’s nachts mee te kampen hebben. In zo’n liggende positie helpt de zwaartekracht immers niet mee.

Ginkgo Biloba is een natuurlijk middel dat helpt om de bloedsomloop te bevorderen. Dit doet het door oxidatie van cholesterol op de bloedvatwanden te voorkomen, het bloed te verdunnen, de bloedvaten te verwijden en bloedvatspasmen terug te dringen. Ginkgo Biloba innemen kan via druppeltjes die je aan de maaltijd moet toevoegen, maar er zijn ook tabletten en theeproducten verkrijgbaar.

Er zijn overigens nog een aantal andere middelen die de bloedsomloop bevorderen, zoals kurkuma en kaneel.

# 2. Supplementen innemen

In de meeste gevallen wijzen structurele slapende ledematen op een vitaminetekort. Onder andere een tekort aan vitamine B12 is hierbij niet ongewoon. Maar ook een tekort aan mangaan of zink kan slapende ledematen opwekken. Soms kan je het probleem eenvoudig verhelpen door supplementen in te nemen of een gezonde voeding en levensstijl te hanteren. Begin natuurlijk niet zelf met het slikken van supplementen, maar ga eerst even langs bij jouw arts.

Zet bovendien ook zelf in op een gezonde levensstijl door voldoende fruit en groenten te eten, suikerhoudende voedingsmiddelen te vermijden en het gebruik van alcohol, cafeïne en tabaksproducten te voorkomen.

# 3. Kies voor een zachtere matras

Vooral ouderen hebben ’s nachts al eens last van slapende voeten. Zoals eerder gezegd ligt een verminderde bloedtoevoer meestal aan de oorzaak. Middelen zoals Ginkgo Biloba kunnen hier helpen. Maar ga vooral toch even na of je wel een goede slaaphouding aanneemt en of jouw matras niet te hard is. Ook een te harde matras kan de bloedtoevoer immers afremmen. Soms volstaat het om de matras even te vervangen door een zachter model of te opteren voor een matras op maat.

# 4. Plaats een warm kompres

In feite doet een warm kompres net hetzelfde als het innemen van Ginkgo Biloba: het helpt de bloedstroom te bevorderen. Ginkgo Biloba neem je echter vooral preventief in, terwijl een warm kompres een curatief nut dient. Je hoeft zo’n kompres maar enkele minuten aan te brengen en vervolgens is het ‘slapend’ gevoel meteen verdwenen. Een wondermiddel, zo lijkt het wel!

# 5. Raadpleeg een arts

Slapende ledematen zijn meestal niks om ons zorgen over te maken. Enkel indien het samengaat met andere verschijnselen raadpleeg je maar beter een arts. Het gaat bijvoorbeeld om verwardheid, bewustzijnsverlies, verminderd gezichtsvermogen, urine- en ontlastingsincontinentie, duizeligheid, pijn in de borststreek of kortademigheid. Ook indien beweging van de ledematen de symptomen alleen maar erger maken of indien de symptomen optreden na een ongeval of val, schakel je maar beter medische hulp in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here