DELEN

Iedere vitamine is belangrijk voor je lichaam, maar vitamine D springt er toch wel uit. Dit is vooral te merken aan de hoeveelheid problemen die voorkomen bij een eventueel tekort. Wat is vitamine D? Wat zijn de voordelen? Waar zit vitamine D in? Wat zijn de symptomen van een tekort en wat kan je eraan doen? Je leest er alles over in dit artikel!

vitamine D

Wat is vitamine D?

Deze vitamine behoort tot de groep vetoplosbare vitaminen. In deze groep zijn er twee soorten vitaminen die nuttig zijn voor je lichaam: vitamine D2 (ergocalciferol) is vooral terug te vinden in planten en vitamine D3 (cholecalciferol). Deze twee soorten worden in het lichaam verwerkt naar een actieve vorm die je dan kunt gebruiken waar nodig.

De vitamine verschilt van andere vitaminen in één belangrijk punt. Deze vitamine kan namelijk niet alleen worden geabsorbeerd door de consumptie van voedsel. Het kan ook worden gevormd in de huid door de effecten van UVB-straling van de zon op het lichaam. Dankzij UVB-stralen kan de provitamine ergosterol, die via planten aan je lichaam worden geleverd, omgezet worden in deze vitamine.

Wat zijn de voordelen van deze vitamine?

De belangrijkste functie van de vitamine is ervoor zorgen dat er genoeg kalk in je botten en tanden terechtkomt waardoor ze sterker worden. Deze vitamine draagt dus bij tot het in evenwicht houden van je calciumwaarden. Dit is dan ook de reden waarom zowel kinderen als senioren zeker over genoeg vitamine D moeten beschikken. Ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kunnen gerust wat extra vitamientjes gebruiken.

Daarnaast draagt de vitamine ook bij aan andere processen in je lichaam, zoals het behoud van je spierfunctie, de werking van het immuunsysteem en het celdelingsproces.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D zon? Ja, deze vitamine zit dus grotendeels in zonlicht. Echter is dit niet altijd en overal even intens. De hoeveelheid die je lichaam opneemt, verschilt ook vaak. Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals je leeftijd en de hoeveelheid pigment die zich in de huid bevindt.

Mensen in Noordelijke landen hebben sneller een tekort. Daarom zijn er naast voedingswaren die van nature deze vitamine bevatten, ook een paar voedingswaren verrijkt met deze vitamine. Bij vitamine D voeding denk je aan verrijkte voedingsmiddelen zoals brood, ontbijtgranen, yoghurt en fruitsap. Vitamine D in voeding vind je ook in vette vis, eierdooiers en sommige vleessoorten. Tenslotte kan je ook vitamine D ampullen innemen.

waar zit vitamine D in

Wat zijn de symptomen van een tekort?

In België krijgen veel mensen regelmatig te weinig van de vitamine binnen. Vooral tijdens de herfst en winter wanneer er onvoldoende zonlicht aanwezig is om een natuurlijke toevoer van deze vitamine te garanderen. Tot de risicogroep behoren onder andere jonge kinderen en zwangere vrouwen, omdat hierbij de aanmaak van calcium op volle toeren draait. Daarnaast zijn ouderen vatbaarder wanneer het aankomt op een tekort, hun huid verliest langzaam het vermogen om de stof aan te maken.

Ook mensen met een hoger melaninegehalte in hun huid of mensen die niet zo vaak naar buiten gaan, hebben meer kans om in het najaar een tekort op te lopen. Behoor je tot een of meerdere van deze groepen of vermoed je een tekort? Dan is het interessant om je huisarts te raadplegen.

Je kunt een tekort herkennen aan de volgende symptomen: vermoeidheid, haaruitval, slapeloosheid, lusteloosheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, concentratieproblemen, gevoeligheid voor infecties en depressieve gevoelens.

Een langdurig tekort kan ook in verband worden gebracht met ernstige ziektes zoals hart- en vaatziektes of problemen met het zenuwstelsel. Bovendien kan je immuunsysteem aanzienlijk verzwakken.

Wat kan je eraan doen?

Wanneer vitamine zon de symptomen niet verbetert, raadpleeg dan zeker je huisarts. Hij kan het vitaminegehalte in je bloed nagaan en een geschikt vitamine D supplement voorschrijven. Tegenwoordig is er een ruime keuze aan vitamine D supplementen. Het is belangrijk om te weten of je klachten te wijten zijn aan een tekort en niet aan een ander gezondheidsprobleem. Teveel vitamine D in het bloed kan namelijk ook nadelige gevolgen hebben.

vitamine D supplementen

Lees ook: Helpt vitamine D in de strijd tegen kanker?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here