DELEN

Cortisol verlagen – Cortisol, ook het stresshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je bijnieren als je veel stress hebt. Dit kan lichamelijke stress zijn, bijvoorbeeld bij sporten of als je lichaam moet vechten tegen een ziekte. Maar het kan ook emotionele stress zijn, bijvoorbeeld als je zorgen hebt of ergens tegenop ziet. Cortisol is niet per se slecht, maar het is wel belangrijk dat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Wanneer je gedurende lange tijd gestrest bent, blijft je cortisol hoog en dat is slecht voor je gezondheid. Je bloeddruk en bloedsuikerspiegel vliegen omhoog, en je krijgt meer zin in eten. Bovendien kan de chronische stress zorgen voor een zwakker immuunsysteem, slecht slapen, een verminderde vruchtbaarheid, depressie, neiging tot overgewicht en hart- en vaatziekten. Redenen genoeg dus om aan de alarmbel te trekken als je veel stress hebt. Hoe cortisol verlagen? Met deze tips kan je cortisol verminderen!

1. Cortisol verlagen door te kauwen

Hoe verlaag je cortisol? De snelste manier voor het verlagen cortisol is door een kauwgommetje te nemen. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met matige stress na het kauwen van kauwgom, het cortisol-gehalte lager was dan bij de mensen die niet kauwen. Door het kauwen van kauwgom neemt namelijk de bloedtoevoer in bepaalde delen van de hersenen toe.

2. Hoe cortisol verlagen? Lach de stress weg!

Lachen is gezond en het kan ook je cortisol verminderen. Jammer genoeg is het dagelijks leven niet altijd om te lachen. Zoek daarom eens een leuke komedie uit op Netflix of ga eens kijken naar een cabaret voorstelling. Jezelf omringen met mensen die je aan het lachen brengen, is ook een goed idee!

3. Cortisol verminderen met een massage

Het stress hormoon cortisol verlagen is ook mogelijk door middel van een massage. Een relaxerende massage is immers een goede manier om tot rust te komen. Daarnaast nemen de gelukhormonen serotonine en dopamine toe. Redenen genoeg dus om af en toe een ontspannende massage in te plannen.

hoe cortisol verlagen

4. Drink voldoende

Hoe krijg je cortisol omlaag? Door stress gaat je hartslag omhoog, produceer je meer warmte en zweet je meer. Daarom heeft je lichaam meer vocht nodig. Langs de andere kant hebben je organen genoeg vocht nodig om goed te functioneren. Te weinig vocht kan je lichaam reeds stress bezorgen waardoor je cortisol-gehalte nog meer stijgt. Op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht. Voel je je gestrest? Drink dan gerust een extra glas water!

5. Luister naar rustgevende muziek

Cortisol omlaag brengen is ook mogelijk door naar rustgevende muziek te luisteren. Voel je stress? Neem je smartphone met rustgevende liedjes er dan bij en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Dit is tevens een goede manier om in ’s avonds in slaap te vallen, mocht je problemen hebben met inslapen.

6. Mediteren kan je leren

Hoe verlaag ik mijn cortisol? Ook mediteren is een uitstekende manier om je cortisol te verminderen. Wanneer je dit gedurende lange tijd doet, zal je cortisol-gehalte flink afnemen. Bovendien zal je bloeddruk hierdoor dalen. Als je gevoelig bent voor stress, doe je er dus goed aan om minstens een kwartiertje per dag te mediteren. Tegenwoordig zijn er tal van meditatie apps verkrijgbaar en ook op Youtube kan je veel meditatie video’s vinden.

cortisol verminderen

7. Slaap de stress weg

Je hebt slaap nodig om bij te komen van de (stress)volle gebeurtenissen van de dag en je lichaam te laten herstellen. Wanneer je minder slaapt dan je nodig hebt, bijvoorbeeld zes uur of minder, dan gaat je cortisol-gehalte flink de hoogte in. Ga dus extra vroeg naar bed of doe overdag een dutje als je veel stress hebt. Hier vind je 5 tips om beter te slapen!

8. Cortisol verlagen met supplementen

Hoe kun je cortisol verlagen? Zorg voor voldoende inname van omega 3-vetzuren. Omega 3 heeft een positief effect op je stemming en stresshormoon. Dit verzuur verlaagt je cortisol-gehalte en zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Je lichaam maakt zelf geen omega 3 aan, maar je kunt het wel uit de voeding halen. Eet bijvoorbeeld meer zalm en lijnzaadolie want deze voedingsmiddelen bevatten veel omega 3. Je kunt ook je cortisol verlagen met supplementen. Omega 3 supplementen zijn verkrijgbaar bij de drogist.

9. Sport niet langer dan een uur

Tenslotte kan je hoog cortisol verlagen door te sporten. Bewegen is gezond en je wordt er fit door. Echter is het belangrijk om niet te lang te sporten. Wanneer je langer dan een uur intensief sport, dan daalt het hormoon testosteron en stijgt de hoeveelheid cortisol. Bij lichte tot matige inspanning gebeurt dat veel minder.

Daarnaast is het belangrijk om te wachten tot je herstelt bent van een training vooraleer je opnieuw gaat sporten. Dikwijls is dit zo’n twee à drie dagen. Door hiermee rekening te houden, kan je je cortisol verminderen!

hoe verlaag je cortisol

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here