DELEN

Een soa of seksueel overdraagbare aandoening is een ziekte die je kan oplopen nadat je onveilige seks met iemand hebt gehad. Erg vervelend uiteraard, en ook schadelijk voor je gezondheid. Hoe je het voorkomt en vooral wat je eraan kan doen, ontdek je hieronder.

Hoe voorkom je een soa?

Hoe je een soa kan voorkomen is niet echt rocket science: veilig vrijen is de boodschap. Door een condoom, beflapje of ander voorbehoedsmiddel te gebruiken, verklein je de kans op een soa al aanzienlijk.

Wat moet je doen wanneer je een soa hebt opgelopen?

De meeste soa’s brengen quasi onmiddellijk lichamelijke ongemakken met zich mee zoals jeuk, pijn bij het plassen, groengeel vocht of pijnlijke en gezwollen schaamlippen. Maar er zijn ook soa’s waarvan je pas jaren later door hebt dat je ze hebt, zoals een trichomonas soa. Het nadeel hiervan is dat je de soa kan overdragen, zonder dat je er weet van hebt.

Ook bij syfilis kan het gebeuren dat je pas jaren later weet dat je de aandoening hebt. Maar wat is syfilis eigenlijk? Het is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie, die op haar beurt zorgt voor ontstekingen. Deze soa komt op zich relatief weinig voor. Opgelet: het niet behandelen van syfilis kan ernstige klachten veroorzaken. Mogelijke klachten kunnen zijn: een wondje op je geslachtsdeel of bij je mond of tong.

Wanneer je vermoedt een soa te hebben, maak je best een afspraak bij je huisarts. Je kan ook een soa-test online bestellen en de test van thuis uit doen, op je gemak. Indien de test positief is, zal je arts je een antibioticabehandeling voorschrijven (in geval van een trichomonas soa) of je behandelen met penicilline injecties (in geval van syfilis). Normaalgezien zouden je klachten dan na enkele weken verholpen moeten zijn en ben je soa-vrij.

Wat moet je doen wanneer je een soa hebt opgelopen?

Behandeling

Wanneer een soa op een accurate manier behandeld wordt, kan deze meestal geen schade aanrichten. Niet-behandelde soa’s kunnen dat wel. Je loopt zo ook meer kans om besmet te geraken met andere soa’s zoals gonorroe, chlamydia of zelfs hiv!

Het niet behandelen van syfilis in het bijzonder kan ernstige schade aan je gezondheid toebrengen. Zelfs nog tot 30 jaar later! Denk aan oogklachten en haaruitval. Maar ook je organen zoals je hersenen of je hart kunnen aangetast worden. Of je huid, botten of ruggenmerg. Probeer dit dus ten allen tijde te voorkomen door je tijdig te laten behandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here