DELEN

Iedereen heeft weleens last van hoofdpijn, er zijn dan ook verschillende redenen waardoor hoofdpijn kan worden veroorzaakt. Bijna 3,5 miljoen mensen alleen al in Nederland hebben meerdere keren per week last van hevige hoofdpijn. Toch zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen om de hoofdpijn te verlichten of om het zelfs te voorkomen.

Ontspanning

Ontspanning klinkt zo vanzelfsprekend maar stress is vaak de hoofdoorzaak van hoofdpijn. Zorg er dus voor dat je op tijd ontspant. Niet alleen lichamelijke ontspanning is nodig maar zorg er ook voor dat je je hoofd af en toe leeg maakt. Schrijf indien nodig alles wat stress geeft voor jezelf op papier en laat het even voor wat het is. Ga op bed of op een bank liggen en haal een paar keer diep adem door de neus. Let daarbij goed op dat je al je spieren ook echt daadwerkelijk ontspant. Herhaal dit voor een aantal minuten.

Vocht

Soms komt hoofdpijn als seintje van het lichaam opzetten zodra je te weinig vocht binnen krijgt. Dit komt vaak voor zodra de buiten tempratuur hoog is zoals in bijvoorbeeld de zomer of omdat je intensief aan het werken of sporten bent en je niet voldoende water drinkt. Een van de eerste symptomen van uitdroging is hoofdpijn. Neem dus altijd een flesje water met je mee, zeker als je intensief aan de slag gaat. Probeer dagelijks minimaal 2 liter water te drinken dan voorkom je hoofdpijn door vocht te kort.

Suiker

Door het eten van suiker stijgt je bloedspiegel in een rap tempo. Omdat suiker een snel koolhydraat is zal je bloedspiegel hoe snel hij was gestegen ook weer dalen waardoor je in de welbekende glucosedip terecht komt. Een van de eerste symptomen van een glucosedip is hoofdpijn.

Het eten van grote hoeveelheden suiker wordt na veel onderzoeken nu zelfs in verband gebracht met migraineaanvallen. Mensen die aan migraine lijden wordt dan ook vaak geadviseerd om direct met een suikervrij dieet te beginnen om zo de migraineaanvallen te verminderen. Het duurt ongeveer 4 weken voordat je lichaam hieraan gewend is. Als je vaak last hebt van hoofdpijn probeer dan echt de hoeveelheid suiker die je tot je neemt te beperken.

Frisse lucht

Het lijkt wat tegenstrijdig om op het moment dat je last van hoofdpijn hebt om dan naar buiten te gaan maar soms is dit echt de oplossing om de hoofdpijn te verminderen. Als je lang in een ruimte aanwezig bent waar niet goed geventileerd wordt krijg je vanzelfsprekend last van hoofdpijn. Je lichaam heeft verse zuurstof nodig. Dus ben je in een kleine ruimte voor een langere tijd aan het werk neem dan op tijd pauze of ga in je lunchpauze een blokje om. Probeer ook als de mogelijkheid er is altijd een raam of deur op een kier te houden.

Voldoende slaap

Je kent dat gevoel vast wel wat na een paar nachten slecht slapen ontstaat. Of de slaap te kort ontstaat door spanning of door het te laat naar bed gaan, na een paar nachten geeft je lichaam je ook weer een seintje doormiddel van hoofdpijn dat je oververmoeid bent. Het is dan noodzakelijk om een goede lange nacht slaap in te halen.

Heb je moeite met in slaap komen? Probeer na het avondeten geen koffie meer te drinken, ga niet meer voor de televisie of achter je laptop zitten maar zorg ervoor dat je al ontspannen naar bed gaat. Je hebt voldoende slaap gehad als je minimaal 7 a 8 uur per nacht slaapt. Zodra je je slaap achterstand hebt ingehaald merk je al snel dat de hoofdpijn over is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here