DELEN

We leven in een drukke maatschappij waarin je geest tot rust brengen soms heel moeilijk is. Het lijkt wel alsof we altijd ‘aan’ staan, maar ook je hersenen hebben rust nodig. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen je hersenen tot rust brengen en langer leven. Dat is niet zo vreemd want actieve hersenen vragen natuurlijk veel meer energie. Hoe kan je je hersenen rust geven? De meest voor de hand liggende manieren zijn slaap en ontspannende ademhalingsoefeningen, maar er zijn nog meer manieren om rust in je hoofd te krijgen. Wij zetten ze hieronder op een rijtje voor je!

1. Geest tot rust brengen: luister naar muziek

Allereerst kan je je hersenen tot rust brengen door muziek te luisteren. Als je naar mooie muziek luistert, neemt de activiteit van je hersenen namelijk af. Het verlaagt je bloeddruk en hartslag, en het vermindert stress. Het is hierbij wel belangrijk naar welke muziek je luistert. Vooral gitaar- en pianogeluiden werken rustgevend, net als natuurlijke geluiden die elektronisch worden nagebootst. Deze muziek helpt je geest tot rust brengen.

2. Hersenen tot rust brengen: ga de natuur in

Je kunt je hersenen rust geven door de natuur in te gaan. Je hersenen ontspannen door een wandeling in het bos of aan het strand. Dit komt omdat je hersenen zich minder in moeten spannen in een groene omgeving. Iedere dag een halfuurtje wandelen in de natuur kan je humeur reeds verbeteren, alsook stress verminderen. De zee of een omgeving met water heeft ongeveer dezelfde werking. Dit is dan ook de reden waarom veel mensen tot rust komen door naar een aquarium te kijken.

3. Hersenen rust geven: doe iets creatiefs

Hoe tot rust komen? Rust in je hoofd krijgen is ook mogelijk door iets creatiefs te doen. Je kunt mentaal tot rust komen door herhalende bewegingen uit te voeren. Deze bewegingen zorgen er namelijk voor dat je hersenactiviteit afneemt. Zo kan je bijvoorbeeld mentale rust vinden door te breien, puzzelen, schilderen, diamond painting (zie foto), kleuren en potten bakken. Tuinier je graag? Tuinieren is misschien niet zo creatief maar draagt ook zeker bij aan mentale rust.

4. Doe iets liefs voor iemand anders

Wellicht heb je er nog niet bij stilgestaan, maar je kunt ook tot rust komen in je hoofd door iets liefs voor iemand anders te doen. Zo ervaar je een gevoel van verbinding en plezier. Dit komt doordat er chemische stoffen in je hersenen vrijkomen die je een fijn gevoel geven. Bovendien maakt het je minder eenzaam en vermindert het stress. Schrijf eens spontaan een kaartje of verras iemand met een mooie bos bloemen, gewoon zomaar. Deze kleine dingetjes zullen jullie beide gelukkig maken én het helpt je geest tot rust brengen.

5. Plan genoeg me-time

Tot rust komen in je hoofd begint bij jezelf. Wacht niet tot je eens tijd vrij hebt om je hersenen tot rust te brengen. Plan bewust iedere dag één of meerdere momenten in waarin je iets voor jezelf doet. Muziek luisteren, een wandeling in de natuur of iets creatiefs doen, zijn alvast goede voorbeelden van me-time. Maar ook een heerlijk warm bad of een boek lezen, zijn goede vormen van ontspanning. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar iets is waardoor je rust in je hoofd krijgt!

Zo, dit zijn vijf manieren om je geest tot rust te brengen. Merk je dat bovenstaande tips niet helpen en krijg je geen rust in je hoofd? Wellicht kan een psycholoog je helpen om mentale rust te vinden. Als je deze stap te groot vindt, kan je het eerst bespreken met je huisarts. Je huisarts kan je dan eventueel doorverwijzen. Veel succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here