DELEN

Wil je de stress verminderen in je leven? Iedereen ervaart wel eens stress in het dagelijks leven. In een drukke periode op je werk of als je bijvoorbeeld een examen moet afleggen is het normaal als je daarvoor een beetje gezonde stress ervaart. In die gevallen kan stress zelfs positief zijn en je helpen om geconcentreerd te blijven. Maar teveel stress is echt niet goed en kan leiden tot oververmoeidheid, slaapproblemen en zelfs een burn-out. Hoe stress verminderen? Wij geven je 9 handige tips tegen stress!

1. Schrijf je gedachten van je af

Als je hoofd vol zit met gedachten en zorgen, dan lijkt het onmogelijk om te ontspannen. Je bent overspannen, je krijgt allerlei stress symptomen en je lijkt het niet van je af te kunnen zetten. Hoe stress verminderen? Pak een vel papier en schrijf je gedachten van je af. Neem je dagboek, een notitieboekje of desnoods je iPhone en begin met schrijven. Door je hoofd even leeg te schrijven, krijg je een beter overzicht. Dit overzicht geeft je controle en zo zal je stress verminderen. Bij stress lijkt je hoofd vaak één grote chaos. Door alles neer te schrijven, besef je welke dingen belangrijk zijn en welke niet. Zo kan je alles beter relativeren en tot rust komen.

2. Geef jezelf duidelijke grenzen aan

Stress komt vaker voor bij mensen die ondernemend zijn. Je wil graag van alles doen en daardoor geraak je overspannen. Werkstress verminderen, hoe doe je dat? Als ondernemend persoon vind je het moeilijk om écht te ontspannen. Het voelt nutteloos als je een paar uurtjes niets doet. Stress verminderen doe je door het jezelf minder moeilijk te maken. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je maar één belangrijke taak afwerkt vandaag en dan vrij hebt. Wanneer je iets hebt bereikt, dan mag je daarna gerust ontspannen. Geef jezelf duidelijke grenzen aan en blijf jezelf niet voorbijlopen.

3. Maak een to-do lijst

Werkstress verminderen, hier nog een tip om dat aan te pakken! Maak een to-do lijst om weer orde en rust in je hoofd te krijgen. Door al je taken op te schrijven en prioriteiten te stellen, weet je waar je die dag aan toe bent. Daarnaast hoef je zo niet de hele dag na te denken over wat je nog allemaal moet doen. Je kan de to-do lijst punt voor punt afwerken en hierdoor de stress verminderen. Een leuk voordeel is dat het doorstrepen van afgeronde taken een heel fijn gevoel geeft.

4. Stress verminderen door te bewegen

Bewegen is altijd goed, en al helemaal als je veel stress ervaart. Als je hoofd vol zit, heb je veel moeite om te ontspannen. Daarom is het een goed idee om actief bezig te zijn. Door regelmatig te bewegen, kan je beter omgaan met stress, maak je je hoofd leeg, worden er stofjes aangemaakt in je hersenen die je gelukkig maken en je voelt je meteen veel meer ontspannen. Ga je liever niet naar de fitness of sportschool? Geen probleem, je kan ook prima thuis sporten, een wandeling maken of eens vaker de fiets pakken.

5. Slaap voldoende

Wat te doen tegen stress? Een goede nachtrust is heel belangrijk om zowel lichamelijk als mentaal te herstellen van de dag. Goed slapen zorgt ervoor dat je uitgerust bent met als gevolg een positief beoordelingsvermogen, een beter geheugen én een goed humeur. Hierdoor kan je beter omgaan met stressvolle situaties. Als je veel stress hebt, heb je misschien de neiging om juist minder te slapen: laat naar bed en vroeg weer op om je werk af te krijgen. Maar dit werkt alleen averechts. Zo creëer je niet alleen nog meer stress, maar zorgt het slaapgebrek er ook voor dat je minder goed met stress om kan gaan.

6. Neem tijd voor jezelf

Wat te doen bij stress? Het klokje rond slapen is niet genoeg. Het is ook heel belangrijk om genoeg tijd voor jezelf te nemen. Durf prioriteiten stellen in je drukke agenda en plan genoeg ontspanningsmomenten in voor jezelf zodat je voldoende tot rust komt. Ga bijvoorbeeld eens naar de sauna, lees een boek, neem een ontspannend bad of kijk naar je favoriete serie. Maak ook tijd vrij om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Mocht je willen, dan kan je met hen over je stressproblemen praten of hulp vragen.

7. Eet gezond en vermijd suiker

Als je stress hebt, is je lichaam uit balans. Doordat je hormonen uit balans zijn, kan je extra zin krijgen in suiker en vettig eten. Wil je stress verminderen? Probeer deze verleidingen dan te weerstaan. Door ongezond te eten, zal je je alleen nog slechter voelen. Kies liever voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon en probeer suiker en vet zoveel mogelijk te vermijden. Laat de frisdranken, snoep, chocolade, pizza en frieten dus maar achterwege en haal je vitaminen liever uit fruit en groenten (zie volgend puntje).

8. Vul je vitaminetekorten aan

Een gestresseerd lichaam verbruikt vitaminen en mineralen in een hoger tempo. Daarom is het belangrijk om aandachtig te zijn op vitaminetekorten. Zo is het aangeraden om extra te letten op je inname van onder andere magnesium, calcium, vitamine B en vitamine C. Deze producten kan je beter wat vaker op het menu zetten: fruit, verse groenten, volkorenproducten, noten en zaden. Zo kan je de stress in lichaam verminderen. Twijfel je of je een vitaminetekort hebt? Dan is het raadzaam om eens bij de huisarts langs te gaan. De huisarts kan je bloed onderzoeken en eventueel vitaminesupplementen voorschrijven.

9. Zoek uit waar de stress vandaan komt

Wat helpt tegen stress? Je mag uiteindelijk nog zo goed slapen, gezond eten en vitamientjes innemen. Vaak heeft stress een onderliggende oorzaak. Wanneer je bewust bent van deze oorzaak kan je er wellicht iets aan doen. Misschien kan je een taak overdragen aan een collega of kan je gaan praten met diegene waarmee je ruzie hebt. Door concreet op zoek te gaan naar de oorzaak zal de (werk)stress verminderen en zit je weer beter in je vel!

Heb jij wel eens last van stress? Heb jij nog andere tips tegen stress? We zijn benieuwd naar je reactie!

Lees ook: Alles wat je moet weten over stress

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here