DELEN

Meal preppen is ideaal voor wie een drukke levensstijl heeft, weinig tijd heeft om te koken en toch gezond wil eten. Wat is meal preppen? Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereid voor meerdere dagen. Je kookt dan bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast en diepvriezer, en per dag haal je uit wat je nodig hebt. Lijkt meal preppen iets voor jou en kan je nog wat handige tips gebruiken? Dan ben je hier op de juiste plek, lees mee!

meal preppen

1. Hoe mealpreppen?

Wat is meal preppen? Normaal maak je een maaltijd voor één avond. Bij meal preppen doe je dat voor meerdere dagen. Hou een middag of avond per week vrij om een aantal maaltijden te maken voor de rest van de week. Dit kan op zondagmiddag zijn maar net zo goed op woensdagavond. Je bedenkt dan recepten voor een hele week, je maakt een boodschappenlijstje, gaat naar de supermarkt en vervolgens ga je aan de slag in de keuken.

Doordat je veel eten maakt in relatief korte tijd, bespaar je hier veel tijd mee. Als je normaal 150 gram rijst kookt, dan kan je net zo goed een halve kilo in één keer koken. Dat kost je evenveel werk, maar je bespaart wel drie keer zoveel tijd. Ook het maken van een grote kom soep voor meerdere keren kost net zoveel tijd als soep maken voor één avond. En de broccoli kan je prima verwerken in meerdere maaltijden, bijvoorbeeld in broccolipuree of een wokgerecht met rijst en kip. Door meal preppen kan je trouwens voedselverspilling tegengaan. In plaats van restjes eten weg te gooien, kan je ze nu gebruiken voor een ander gerecht.

Naast dat je door meal preppen veel tijd bespaart, eet je er ook een stuk gezonder door. Na een lange werkdag zal je minder geneigd zijn om ongezond eten te bestellen. Het enige wat je hoeft te doen is je gezonde maaltijd uit de koelkast of (de avond ervoor) uit de diepvriezer nemen en je kan eten!

hoe meal preppen

2. Meal preppen bakjes

Goede, stevige meal preppen bakjes zijn essentieel om je voedsel in te bewaren. Deze bakjes hoeven niet per se veel te kosten. Je kan ze prima in Action of Blokker kopen, zolang ze maar een goede kwaliteit hebben en stevig genoeg zijn zodat ze lang kunnen meegaan. Let er ook op dat de bakjes BPA vrij zijn. BPA of Bisfenol A is een chemische stof die in veel plastic producten zit. Hiervan kunnen kleine hoeveelheden in je voedsel terechtkomen en dat is natuurlijk niet gezond.

Verder is het handig als de bakjes magnetronbestendig en eventueel vaatwasserbestendig zijn. Zorg dat je voldoende meal preppen bakjes in huis hebt. Zo kan je er steeds een aantal in de diepvriezer bewaren, maaltijden afwisselen naar smaak en hoef je niet een hele week hetzelfde te eten.

meal preppen bakjes

3. Meal preppen: handige bewaartips

Heb je eten gekookt? Laat het dan minstens een halfuur afkoelen voordat je het in de koelkast of diepvriezer doet. Laat eten nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan in verband met bacteriegroei. Bereid eten kan je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Als je voor meer dan twee dagen hebt gekookt, bewaar je het eten best in de diepvriezer. Dan is het drie maanden houdbaar. Om het jezelf makkelijk te maken, kan je stickers op de bakjes plakken met de datum van invriezen.

Maaltijden uit de diepvriezer kan je de avond ervoor in de koelkast zetten om te ontdooien. Kleine porties kan je ook in de microgolfoven ontdooien. Laat eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast ontdooien in verband met bacteriën. Vervolgens kan je de maaltijd opwarmen in een kommetje of in de microgolfoven. Als je eten opwarmt in de microgolfoven, schep het eten dan halverwege om zodat alles goed warm wordt.

meal preppen voor beginners

Zo, dit zijn enkele handige tips voor de beginners onder jullie! Maak het jezelf vooral niet te moeilijk als je net begint met meal preppen. Hou het bij eenvoudige producten die je makkelijk kan voorbereiden. Het hoeft heus geen perfect Instagramplaatje te zijn, als de maaltijd maar vult én lekker is!

Lees ook: 10 x energierijke voeding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here