Heb jij ook wel eens last van een middag dip? Heb je net je lunch achter de kiezen, glipt je energie weg en krijg je vrijwel niets meer gedaan? Een dipje hebben is niet zo vreemd, je bent heus niet de enige die hier last van heeft. Veel mensen krijgen tussen 14 uur en 16 uur een dipje. Echter is een dipje hebben niet zo fijn als je in de namiddag nog veel werk voor de boeg hebt. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een dipje tegen te gaan. Een middagdip voorkomen doe je met deze vijf tips!

1. Middagdip voorkomen: eet een gezonde lunch
Een middag dip voorkomen? Je zal minder snel een dipje hebben als je gezond luncht. Men spreekt niet voor niets over een lunch dip of een dip na het eten. Wat je eet heeft namelijk veel te maken met hoeveel energie je hebt. Weinig energie in de middaguren heeft vaak te maken met een dipje in je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel zonder teveel pieken en dalen zorgt voor constante energie. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Let erop dat je minder voeding met snelle koolhydraten eet en meer met langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn suiker, wit brood, witte pasta en rijst. Ze geven heel kort energie want ze worden razendsnel door je lichaam omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel piekt. Je lichaam reageert op zo’n suikerpiek door je bloedsuikerspiegel weer te verlagen waardoor je een after lunch dip of een dipje in de middag krijgt. Je hebt geen energie meer, kunt niet stoppen met gapen en je krijgt zin in iets zoets. Maar als je hieraan toegeeft, begint het hele proces opnieuw.
Om deze cirkel te doorbreken is het belangrijk om gezonder te eten. Eet minder brood en andere producten met snelle koolhydraten. Eet meer groenten en fruit, eieren en noten. Door fruit stijgt je bloedsuikerspiegel ook, maar door de vezels worden de suikers minder snel omgezet. Dit geldt overigens niet voor vruchtensap waarin de vezels ontbreken! Voeding met gezonde eiwitten en vetten zorgen langzamer voor energie, maar je energie zal ook veel langer aanhouden. Let er tenslotte op dat je regelmatig eet en geen maaltijden overslaat, want ook dat is nefast voor je bloedsuikerspiegel.
Lees ook: 10 x energierijke voeding

2. Middag dip: drink genoeg water
Hoe kom ik uit een dip? Door voldoende water te drinken! Te weinig water drinken kan er voor zorgen dat je je moe en suf voelt. Je kunt er ook hoofdpijn door krijgen, humeurig zijn en meer stress ervaren. Als je pas drinkt als je dorst krijgt is het eigenlijk al te laat. Een middagdip op werk? Zet een fles water op je bureau en maak er een goede gewoonte van om de hele dag door water te drinken. Suikerrijke frisdranken, vruchtensappen en alcohol zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, en kan je dus beter vermijden.
3. Beweeg voldoende
Je kunt ook een middagdip voorkomen door te bewegen. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze als dat mogelijk is, het liefst in de buitenlucht. Het lichaam reageert op licht door het hormoon melatonine af te remmen, de stof die slaperigheid veroorzaakt. Door een kwartiertje te wandelen, zal je middagdip op werk snel verdwijnen. Door te wandelen ontspant ook je lichaam en krijg je weer nieuwe energie. Bovendien is het goed voor je humeur!
Heb je geen tijd om buiten te gaan wandelen? Maak dan een rondje op kantoor. Je hebt vast nog wel een klusje liggen wat je elders in het gebouw moet afhandelen. Grijp niet meteen naar de telefoon, maar wandel er naartoe. Ook de trap nemen in plaats van de lift is een goed idee. Alle beetjes helpen om meer te bewegen en een middag dip tegen te gaan.
Lees ook: Meer bewegen in je dagelijkse leven: 7 tips

4. Zorg voor frisse lucht
Mensen die een dipje hebben, zitten vaak in een ruimte met te weinig frisse lucht. Ook daarom is het verstandig om een wandeling te maken tijdens je lunchpauze. Daarnaast doe je er goed aan om de ramen wijd open te zetten zodat er frisse lucht naar binnen komt. Voel je de lunch dip of dip na het eten opkomen? Zorg voor frisse lucht om een dipje in de middag te voorkomen.
5. Kies voor een efficiënte dagindeling
Je weet van jezelf dat je tegen de middag suffer gaat worden. Dan is het belangrijk om je dagindeling daarop aan te passen. Als je normaal achter de computer kruipt na je lunch, probeer dan in plaats daarvan iets actiever te plannen, bijvoorbeeld een brainstormsessie met je collega’s. Doordat je meteen actief aan het werk gaat na je middageten, kan je een after lunch dip voorkomen.

Zo, dit zijn vijf tips om een middag dip te voorkomen! Natuurlijk is het ook belangrijk dat je een goede nachtrust hebt. Probeer op zijn minst acht uur te slapen om overdag ook genoeg energie te hebben. Slaap je slecht? Lees hier 5 tips om beter te slapen.
Heb jij soms last van een middag dip? Wat is jouw ultieme tip om een middagdip te voorkomen? We zijn benieuwd naar je reactie!