DELEN

Er zijn tegenwoordig heel wat middeltjes voor je gezondheid. Van crèmes die schijnen te helpen bij stijve spieren tot voedingssupplementen waar je niets meer van begrijpt. De meeste mensen in de Westerse wereld gebruiken minimaal één middeltje voor de gezondheid. Maar hoewel sommige middeltjes wel goed voor je zijn, zijn andere misschien toch een minder goed idee.

Verjongingsmiddelen / anti ageing

Er zijn veel middelen op de markt die claimen dat je er jong van blijft. Bijvoorbeeld crèmes die zorgen dat je huid er altijd jong uit blijft zien. Hierbij is het vooral goed om erom te denken dat geen enkel middel je echt jonger zal maken. De meeste middelen helpen slechts minimaal of zelfs helemaal niet. Voor verjongingsmiddelen en anti ageing zijn geen medische onderzoeken vereist, omdat het geen geneesmiddelen zijn. Hier moet je dus goed rekening mee houden!

Vitamine supplementen

Vitamine supplementen zijn soms een verstandige keus. Bijvoorbeeld als je weet dat je kans loopt om een tekort te krijgen. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld behoefte aan een vitamine B12 supplement, omdat ze dat niet via hun voeding binnenkrijgen. Wanneer je eenzijdig eet kun je het beste kiezen voor een multivitamine. Vitamine supplementen hoeven ook niet medisch getest te worden, maar ze zijn in principe niet schadelijk voor de gezondheid en kunnen deze juist bevorderen.

Dieet methoden

Er zijn twee dieet methoden die gebruikmaken van middeltjes. De ene methode is dieetpillen. De makers claimen dat de dieetpillen de vetverbranding omhoog brengen of andere mooie beloftes. In de praktijk mag je blij zijn als er niets gebeurd. Nog vaker blijkt dat in dieetpillen schadelijke stoffen zitten, waardoor je last kunt krijgen van nare bijwerkingen. Echt sneller afvallen doe je er niet van. De andere methode waarbij je middeltjes gebruikt is het shake-dieet. Zolang er in de shake geen chemische toevoegingen zijn gedaan is hier weinig mis mee. Let dus vooral goed op de samenstelling van de shakes die je gebruikt.

Huismiddeltjes tegen kwalen

Heb je last van kwalen die niet erg genoeg zijn om naar de dokter te gaan? Dan gaan veel mensen zelf dokteren. Ze gebruiken huismiddeltjes voor hun gezondheid. Dat hoeft niet perse slecht te zijn, zolang je maar denkt om twee regels:

  • Gebruik je gezonde verstand. Vraag je af waarom iets zou kunnen werken. Veel van ‘grootmoeders tips’ zijn eigenlijk gewoon flauwekul en sommige tips zijn zelfs ongezond.
  • Ga op tijd naar de dokter. Sommige mensen blijven zo lang aanmodderen met huismiddeltjes, dat de kwaal steeds erger wordt. Bedenk dat het voor de dokter vaak makkelijker is om een kwaal te behandelen als je er vroeg bij bent.

Op zich is er niets op tegen om zelf middeltjes te gebruiken voor je gezondheid. Veel middelen, zoals vitamine preparaten, kunnen helemaal geen kwaad en kunnen enorm helpen tegen klachten. Andere middeltjes zijn wat minder onschuldig. In sommige gevallen wordt je voorgelogen met mooie beloftes. In andere gevallen is het erger en is het middel schadelijk voor je gezondheid. Denk dus altijd zelf logisch na en pas op met middelen waarvan je niet helemaal duidelijk is hoe ze werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here