DELEN

Hoesten natuurlijke middelen – Ben je op zoek naar een natuurlijk middel tegen hoesten? Daar helpen wij je graag bij! Hoesten is erg vervelend en vermoeiend dus daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. In plaats van direct naar een hoestsiroop te grijpen, die negen van de tien keer toch niet werkt, kan je beter een natuurlijk medicijn tegen hoesten gebruiken. Wij zetten zeven natuurlijke middeltjes tegen hoesten op een rijtje!

hoesten natuurlijke middelen

Waarom moet je hoesten?

Wanneer bacteriën, virussen, stof, pollen of andere kleine delen, de uiteinden van de zenuwen in je luchtwegen irriteren, dan moet je hierdoor hoesten. Hoesten komt dikwijls voor bij verkoudheid en griep. Het is een natuurlijke manier om je luchtwegen vrij te houden.

Als je last van een chronische hoest hebt, dan kan er meer aan de hand zijn. Maar meestal is hoesten vooral vervelend en vermoeiend. Dikwijls duurt het een paar dagen tot een paar weken. Desondanks kan je er wel heel moe van worden. Constant hoesten is vermoeiend en vaak kan je er ook niet door slapen.

Je kunt een hoestsiroop kopen bij de apotheek of drogist, maar vaak werkt deze niet. Daarom gebruik je beter een natuurlijk middel tegen hoesten. Bijvoorbeeld één van deze zeven natuurlijke middeltjes tegen hoesten!

natuurlijk middel tegen hoesten

Hoesten natuurlijke middelen

1. Thee van tijm

Het kruid tijm wordt dikwijls gebruikt in hoestsiropen die je bij de apotheek of drogist kan kopen. Tijm vermindert ontstekingen en ontspant de spieren van de luchtwegen. Daarom is het een goed idee om tijm thee te maken. Je maakt de thee van twee eetlepels gekneusde tijmblaadjes waar je kokend water op giet. Laat dit tien minuten trekken en daarna kan je er nog een beetje honing en/of citroensap aan toevoegen voor extra smaak. De combinatie tijm, honing en citroen is een prima natuurlijk medicijn tegen hoesten.

2. Honing

Honing is een bewezen natuurlijk hoeststillend middel. Honing heeft een verzachtende werking en bevat antibacteriële eigenschappen. Je kunt een beetje honing mengen met citroensap of kokosolie. Een whisky met een beetje honing kan wonderen doen voor het slapen. Of zoals eerder vermeld, kan je ook thee met tijm en honing drinken voor het beste resultaat.

3. Citroen met peper en zout

Een oud natuurlijk medicijn tegen hoesten is citroen. Je hebt er wel een beetje moed voor nodig. Neem een halve schijf citroen, strooi er een beetje peper en zout over en zuig de citroen vervolgens op. Vind je dit toch iets teveel gevraagd? Pers dan een citroen, giet er warm water bij en doe er een beetje honing bij.

4. Gember

Gember is een goed natuurlijk slijmoplossend middel. Dit kruid helpt bij allerlei kwalen en ook bij verkoudheid en griep. Gember werkt ontstekingsremmend en is een natuurlijk middel tegen slijmen. Je kunt zelf gemberthee maken van plakken verse gember. Doe de plakken verse gember in een pan met water en laat het twintig minuten zachtjes trekken. Daarna haal je het van het vuur en voeg je er nog een beetje honing en/of citroen aan toe. Is de gemberthee te kruidig? Dit kan je eenvoudig oplossen door er nog een beetje water aan toe te voegen.

5. Veel water drinken

Wanneer je veel moet hoesten, heb je extra vocht nodig. Dit kan in de vorm van kruidenthee of water. Vocht helpt de slijmvliezen vochtig te houden en hierdoor moet je minder hoesten. Melk of andere zuivelproducten vermijd je beter want deze middelen werken slijmen juist in de hand.

6. Een hete douche

Heb je helemaal geen natuurlijke middelen tegen hoesten in huis? Neem dan een hete douche. Doe de deuren en ramen dicht zodat de stoom niet kan ontsnappen. De stoom heeft een verzachtende werking op de luchtwegen en zorgt ervoor dat het slijm in de luchtwegen loskomt.

7. Zelf hoestsiroop maken

Hoe maak je zelf een hoestdrankje? Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 stuk verse gember
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • 500 ml water
  • 225 gram suiker
  • eventueel een scheutje rum (niet geschikt voor kinderen)

Breng alle ingrediënten aan de kook in een pan. Verwarm alles op een middelhoog vuur tot de suiker oplost. Zet het vuur laag en laat het zo’n halfuurtje zachtjes sudderen tot het is ingekookt tot de helft van het volume. Laat het afkoelen, voeg eventueel een scheutje rum toe en bewaar het in de koelkast.

natuurlijke middelen tegen hoesten

Zo, dit zijn zeven natuurlijke middelen tegen hoesten. De kans is groot dat je één van deze middeltjes in huis hebt. Zo hoef je niet naar de apotheek of drogist en dat is natuurlijk heel fijn wanneer je je ziek voelt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here