DELEN

Perfect je handen wassen is ontzettend belangrijk. Door je handen regelmatig te wassen, zorg je voor een goede hygiëne en kan je onder andere verkoudheid en griep voorkomen. Op dit moment heerst het coronavirus door het land en dat zorgt ervoor dat je nog beter én vaker je handen moet wassen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Hoe handen wassen? En wanneer handen wassen? In dit artikel vind je de beste handen wassen tips!

handen wassen

Handen wassen tips:

1. Waarom handen wassen?

Je handen wassen is een eenvoudige manier om infecties te voorkomen. Je kunt namelijk makkelijk bacteriën en virussen verspreiden door een andere persoon of een object (bijvoorbeeld telefoon, computer, toetsenbord of deurklink) aan te raken. Door je handen te wassen, vermijd je besmetting. Goed handen wassen is altijd van belang, maar in coronatijd is het natuurlijk nog belangrijker om er voldoende aandacht aan te schenken.

2. Hoe handen wassen?

De meeste mensen wassen hun handen niet grondig en lang genoeg waardoor het handen wassen zijn effect mist. Dus voor eens en altijd: hoe moet je handen wassen op de juiste manier? En hoe lang handen wassen? Wij zetten de stappen handen wassen op een rijtje.

 • Maak je handen nat onder stromend water.
 • Handen wassen met zeep: zeep je handen in met een pompje vloeibare zeep. Vloeibare zeep is beter dan een stuk zeep, waar bacteriën zich aan kunnen vasthechten.
 • Focus op je handpalmen, de achterzijde van je handen, je vingertoppen, tussen je vingers, je nagels en de plek tussen je duimen en wijsvingers. Vergeet ook zeker je polsen niet.
 • Spoel je handen goed af met een ruime hoeveelheid water.
 • Droog je handen met een propere handdoek of met keukenpapier. Op een openbaar toilet gebruik je beter papier dan een elektrische handdroger. Voor een goede hygiëne handen wassen, gebruik je papier om de kraan dicht te draaien.

Perfect je handen wassen duurt minimaal twintig seconden. In plaats van tot twintig te tellen, kan je ook twee keer na elkaar ‘Happy birthday’ zingen. Dit maakt het handen wassen toch weer een stukje leuker!

3. Wanneer handen wassen?

Wanneer moet je je handen wassen? En hoe vaak handen wassen? Je handen wassen na het plassen spreekt voor zich, maar ook op deze momenten is goed handen wassen nuttig:

 • Handen wassen na toilet.
 • Na het snuiten van je neus.
 • Na hoesten en niezen.
 • Na het gebruik van openbaar vervoer.
 • Na contact met (huis)dieren.
 • Voor de behandeling van een wondje.
 • Voor het eten of voor het koken.
 • Als je op je werk aankomt en als je thuiskomt.

Handen wassen tips: te veel handen wassen of te vaak handen wassen, kan in coronatijd eigenlijk niet. Je wast je handen beter te veel dan te weinig.

4. Handen wassen zonder water en zeep

Je handen wassen met zeep is de beste manier, maar we kunnen ons voorstellen dat je niet op ieder moment zeep en water ter beschikking hebt. Handen wassen zonder zeep en water, hoe doe je dat? In dat geval kan je een desinfecterende handgel gebruiken. Dit is een handig en effectief middel om je handen snel en hygiënisch te reinigen zonder water en zeep. De handgel desinfecteert en maakt je handen schoon.

Je brengt een pompje handgel aan op één hand en verdeelt de gel met een wasbeweging. Ook hierbij is het belangrijk dat je geen plekken vergeet, zie puntje twee. Het voordeel aan desinfecterende handgel is dat je handen na gebruik vanzelf drogen en je geen water, zeep, handdoek en keukenpapier nodig hebt.

Zo, dit zijn de beste handen wassen tips! Perfect je handen wassen is niet alleen belangrijk bij volwassenen. Handen wassen kinderen is net zo belangrijk. Een goede hygiëne staat voorop en zeker in coronatijd!

Lees ook: Last van droge handen? 10 droge handen tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here